EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Благоевград:1,150 млрд. лв. евросредства договорени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Благоевград:1,150 млрд. лв. евросредства договорени

mail16:10 | 07.03.2019прегледи 925 коментарикоментари 0


Над 1,150 млрд. лв. от Европейските структурни и инвестиционни фондове са договорени от началото на програмния период до месец февруари 2019 г. за изпълнение на проекти на територията на Благоевградска област. Това съобщи за БТА управителят на Областния информационен център /ОИЦ/ в Благоевград Теменужка Стамболиева.
Най-активни са били бенефициентите в областния център Благоевград, на чиято територия са спечелени и се изпълняват 65 проекта по различните оперативни програми. Близо 107 млн. лв. са привлечените от общината проекти, изпълнявани от бизнеса, общинската администрация, неправителствения сектор, образователни институции и различни държавни администрации, каза Стамболиева.
Най-много проекти на територията на областта са спечелени по Оперативна програма /ОП/ "Развитие на човешките ресурси" - общо 87, коментира управителя на ОИЦ. Към месец февруари 2019 г. от бенефициенти в областта по тази програма са договорени почти 21 330 000 лв., като над 72 на сто от тях вече са изплатени. Средствата се инвестират в разкриване на нови работни места, подобряване на условията на труд, осигуряване на гъвкави форми на заетост и обучения, предоставяне на различни социални услуги, развитие на социалното предприемачество.
На второ място по брой проекти в област Благоевград, се нарежда ОП "Региони в растеж", допълни Теменужка Стамболиева. До момента подписаните договори по програмата са 41 на стойност почти 97 млн. лв. С малки изключения, проектите по тази Оперативна програма са с бенефициент общинските администрации в областта, които инвестират спечелените европейски средства в благоустрояване на градска среда, обновяване на многофамилни жилищни сгради и образователна инфраструктура. Въвеждат се също мерки за енергийна ефективност в редица обществени и административни сгради, както и за изграждане на социална инфраструктура и за реконструкция на улична мрежа, каза Стамболиева.
По програмата, която подпомага бизнеса - ОП "Иновации и конкурентоспособност", до момента в Благоевградска област са договорени почти 34 млн. лева за изпълнението на 34 проекта, съобщи Стамболиева. Бизнесът ще използва европейските средства за технологично развитие и иновации, развитие на капацитета си и подобряване на конкурентоспособността, подобряване на енергийната и ресурсната ефективност в предприятията.
Най-много средства - над 110 млн. лева, ще бъдат изразходвани в нашия регион по ОП "Околна среда", отбеляза още Стамболиева. Проектите са за завършване на ВиК цикъла на Банско, за изграждане на компостиращи инсталации и инсталации за предварително третиране на отпадъците, за подобряване на атмосферния въздух и други важни дейности.
Справката на Областния информационен център в Благоевград показва също, че към февруари тази година размерът на вече изплатените средства по проекти в областта е 352 157 286 лв. Това представлява изпълнение на 36,44 процента от договореното.
В допълнение към средствата по оперативните програми още 116,5 млн. лв. са договорени за изпълнението на проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. Средствата се инвестират в мерки, свързани с развитие на земеделието, хранителната промишленост, неземеделски дейности, както и за инвестиции в малка по мащаби инфраструктура. Това са улици, пътища, детски градини, училища, градинки, площади и други на по-малките общини в областта, уточни Теменужка Стамболиева.
"Най-новият проект на община Благоевград засяга нас - той е за осигуряване на функционирането на Областния информационен център през периода 2019-2021 г., каза неговият управител. Благодарение на него ще продължим работата си и през следващите три години през настоящия програмен период". Проектът се финансира от новата оперативна програма "Добро управление", а стойността на договора е 370 000 лв.
Центърът в Благоевград е част от мрежата от 27 ОИЦ на територията на цялата страна, които предоставят информация за Кохезионната политика на Европейския съюз и възможностите, които тя осигурява на българските организации, институции и граждани да реализират свои проекти с финансовата подкрепа на ЕС.
"Ще продължим и занапред да осигуряваме лесен и равнопоставен достъп на граждани и организации до информация, свързана с европейските структурни и инвестиционни фондове", заяви Теменужка Стамболиева. Тя припомни, че центърът бе създаден преди повече от седем години с проект на община Благоевград по Оперативна програма "Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. За изминалото време хиляди граждани са потърсили в офиса на ОИЦ актуална информация за възможностите, които оперативните програми на ЕС предоставят, както и да поставят въпроси, които ги интересуват. Неговите експерти са отговорили и на хиляди запитвания по телефон или и-мейл. Много са също хората, посетили организираните от центъра десетки събития в Благоевград и в областта.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg