EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Благоевград: Магнит за чужди и български студенти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Благоевград: Магнит за чужди и български студенти

mail13:10 | 21.11.2017прегледи 10471 коментарикоментари 0


Ива Стойкова, Благоевград

Къде се реализират възпитаниците на Вашия университет? Този въпрос поставихме на домакините от Американския университет в България по време на посещение в Благоевград. Отговорът – навсякъде! Въпреки че не поддържа някои специалности, като туризъм, например, възпитаници на университета имат успешен бизнес дори и в тези сфери.

Вътрешна статистика на Американския университет в България (АУБ) показва, че 99,8% от завършилите започват работа или продължават обучението си след дипломирането, 65% от тях имат повече от две оферти за работа или предложения за продължаващо обучение. 70% от студентите завършват с две специалности, а 11% от завършилите имат собствен бизнес. Един от най-често даваните примери е компанията „Телерик”, зад която стоят възпитаници на АУБ.

20% от завършилите печелят повече от 100 000 долара на година, а над 20% от по-ранните випуски, завършили между 1995 г. и 2000 г. и работещи в САЩ, получават повече от четвърт милион долара годишно. В България, близо 65% от възпитаниците с дългогодишен стаж печелят повече от 4 375 лв. месечно. Близо 50% от отговорилите работят в момента в България, САЩ е на второ място със 17%.

Каква е тайната на успеха? Вероятно нестандартният образователен подход, известен като „Liberal Arts". При него се изучават едновременно понякога напълно противоположни дисциплини – като например точни и хуманитарни науки, изкуства и бизнес. Студентите реално излизат от университета с две дипломи, плюс допълнителна подспециалност. Студентите са свободни да избират своите предмети, преподаватели и учебна програма. Класовете са малки, а студентите са в близък контакт с преподавателите.

Малко под 1000 студенти се обучават в момента в университета в Благоевград, като българите са почти половината от тях, а останалите са представители на над 35 националности, включително от далечна Азия – Виетнам. От някои екзотични държави са и част от привлечените преподаватели – Индия и Киргизстан.

Студенти и преподаватели разполагат с отлична база в университетския кампус, състоящ се от учебни сгради, библиотека, общежития и спортни съоръжения. Особено впечатляваща е библиотеката, която е най-голямата англоезична на Балканите. Колекцията е разположена на цели три етажа и включва 115 хиляди книги, 120 хиляди електронни книги, 3 хиляди справочни материали, 200 текущи периодични издания, 1500 аудио-визуални материали и др. По време на сесия библиотеката е отворена до полунощ.

Въпреки че е платено, образованието в АУБ е далеч по-достъпно от САЩ или Великобритания. Съществен момент са и в пъти по-ниските разходи за живот в Благоевград, отколкото където и да било по света. $11,700 е таксата за настоящата академична година, плюс около $2000 допълнителни такси, включително за общежитие. Съществен е делът на стипендиите. Финансовата помощ за всяка година възлиза на $4,8 млн., като 73% от студентите в АУБГ получават някаква форма на стипендия. Тя обаче не се изразява в получаването на сума пари месечно или семестриално, както е разпространено у нас, а в опрощаване на такси. Други начини за финансиране на обучението в университета са студентски заеми, работа в самия университет или участие в летни бригади в САЩ.

Много от чуждестранните студенти желаят да продължат да работят в България след завършване и част от тях успяват да го постигнат. Мнозина така добре научават и български език, че е трудно да бъдат разпознати като чужди граждани. Любопитна случка разказа българска студентка, която придружаваше групата на журналистите по време на посещението в АУБ. Запознавайки се с един свой състудент, тя го попитала откъде е, а той уверено отговорил, че е от Пловдив. Оказало се, че всъщност се шегува и е албанец.

Иначе, студентите имат възможност да участват в различни клубове и инициативи – от спортни до театрални. 350-местната зала, с която разполага кампуса, често е сцена на различни спектакли, включително български народни танци или мюзикъл.

Американският университет съществува в Благоевград вече 25 години и има значителен принос за това града да е млад и жизнен. Югозападният университет и близостта на планински курорти също имат важна роля за икономическото развитие – сравнително ниска безработица (8,3% при 7,7%), БВП на човек от населението -  7889 лв. , средна годишна брутна заплата в областта нараства  7181 лв. Близостта до София – само на 100 км от столицата, и удобството от магистрала „Струма” правят Благоевград атрактивен.

Снимки: Авторът


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg