EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Битовите клиенти на ток на регулирания пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Битовите клиенти на ток на регулирания пазар

mail07:21 | 03.11.2022прегледи 1423 коментарикоментари 1


До 31 декември 2025 г. битовите крайни клиенти на електроенергия остават на регулирания пазар. Това решиха депутатите на днешното заседание на парламентарната Комисия по енергетика.

В точката, приета от комисията, е записано още, че с решението се възлага на Министерски съвет да предприеме необходимите действия, в това число свързани с изменения в Националния План за възстановяване и устойчивост на Република България, с които да гарантира, че пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за крайните битови клиенти ще се осъществи след 1 януари 2026 г.

Вносителят Делян Добрев обясни, че в Националния план за възстановяване и устойчивост беше записано битът да отиде на свободния пазар до 31 декември 2025 г., което е същото с настоящото решение. Идеята да се приеме това решение е, че при липсата на парламент може без законова промяна да се направи някаква частична либерализация. "Най-малкото за спокойствие на обществото", уточни Добрев. 

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов каза, че Комисията подкрепя оставането на битовите потребителите на регулирания пазар. На първо място това е заради високите цени на електроенергията. На второ място в момента има много енергийно бедни потребители. А на трето място липсват дефиниция и критерии за енергийно уязвими потребители. Освен това, преди битовите потребители да "отидат" на свободния пазар, пазарът на едро трябва изцяло да е "излязъл", добави Иванов.

"Към момента никой не спира битов потребител да излезе на свободния пазар", изтъкна Иванов. Освен това КЕВР е предвидил битовите потребители да отидат на свободния пазар, но и да се върнат отново на регулирания.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов добави, че Министерството на енергетика подкрепя предложението битовите потребители да останат на регулирания пазар максимално дълго.

 


 
Коментари
 
Ники - 05-11-2022 г. 15:31:48

Аз съм на газ и съм доволна, че цената падна с почти 50%. Ще мога да изкарам по-спокойно зимата. Предимствата са огромни - да се отопляваш, да готвиш, да си имаш топла вода винаги. Не бих си заменила газта за електроенергия...

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1962