EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Битката за Бюджет 2012 г. на ЕС предстои

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Битката за Бюджет 2012 г. на ЕС предстои

mail10:20 | 14.02.2011прегледи 708 коментарикоментари 0


Европейската комисия "тръгна на лов" за разточителни разходи на фона на подготовката за битка "с извадени ножове", имаща за цел да бъде изготвен следващият бюджет на ЕС в период на повсеместни строги икономии, отбелязва в коментарен материал агенция Франс прес.
Играта диктува британският премиер Дейвид Камерън. През декември той се съюзи с Франция, Германия, Холандия и Финландия с настояване да бъде замразен бюджетът на ЕС до 2020 година.
На тези пет държави се падат 50 процента от приноса в бюджета на ЕС. Европейската комисия се оказва "притисната до стената". В края на април тя трябва да представи проект на бюджета за 2012 година, след което два месеца по-късно - през юни - и предложения за периода 2014-2020 година.
Еврокомисарят за бюджета и финансите - полякът Януш Левандовски - проучва почвата. Той предложи да бъдат спестени 40 милиарда евро от национални вноски, но в замяна настоява за икономии и нови приходи.
Обиколка из столиците му позволи да осъзнае трудността на проблема.
Париж отказва да бъдат променяни разходите за земеделие (40 процента от бюджета). Полша е против както и да било орязване на кохезионните фондове, подпомагащи регионите в неблагоприятни условия (40 процента). Лондон не е съгласен да има европейски данък и ще защитава "с нокти и зъби" отстъпката си от 6 милиарда евро.
"Изпаднали сме в ситуация с Куб на Рубик и не намираме решение", коментират приближени на Левандовски.
Начало на битката е дадено и британците "стреляха" първи.
Медиите започнаха атака срещу лошото управление и злоупотребите с парите от кохезионните фондова, както и срещу разходите за командировъчни на евродепутатите.
Еврокомисарят Януш Левандовски призова институциите да намалят разходите за функциониране, за да "положителен сигнал" на европейските граждани.
Европейската комисия ще предложи да бъде ограничено до под 1 процент увеличението на разходите за функциониране на институциите в бюджета за 2012 година, като бъдат орязани парите за командировки, заседания, конференции, изследвания и публикации.
Административните разходи на ЕС ще бъдат 8,3 милиарда евро през 2011 година, което е 5,7 процента от общия бюджет на ЕС, достигнал 126,5 милиарда евро.
"Това е единственото перо, по което Комисията може да действа", признава един от говорителите.
Европейският бюджет представлява 1,04 процента от брутния национален продукт на ЕС и струва 246 евро на гражданин и на година или 67 цента на ден.
Дейвид Камерън иска да го сведе под 1 процент или поне да блокира нарастването му спрямо инфлацията от 2012 година.
Битката за Бюджет 2012 ще бъде решаваща. Комисията ще се опита запази равнището от 1 процент от европейския БВП, но очаква предложенията й да бъдат "разпънати на кръст".
"Битката ще бъде много тежка и ще даде жертви", предрича един от висшите еврочиновници.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg