EUR 1.9558
USD 1.8066
CHF 1.9633
GBP 2.2327
CNY 2.6637
you tube
mobile version

Битка за фетата: решението на съда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Битка за фетата: решението на съда

mail16:09 | 18.07.2022прегледи 1122 коментарикоментари 0


Дания не е изпълнила европейските си задължения, като е оставила производителите си да продължат да изнасят сирене със защитено наименование за произход "фета", постанови Съдът на ЕС, цитиран от Франс прес. Той  е бил сезиран от жалба, в която са се обединили Кипър и Гърция.

Фетата е защитено наименование на европейско равнище от 2002 г. С решение от 2005 г. правосъдният орган на ЕС запази правото само за производители, базирани в Гърция, да наименоват "фета" емблематичното овче сирене, отхвърляйки германско-датско обжалване.

Дания обаче е позволила на производителите си да продължат да използват наименованието, когато изнасят продукцията си извън ЕС. В резултат на това ЕК, подкрепена от Гърция и Кипър, е сезирала правосъдието

Дания не е изпълнила задълженията си, като не е спряла да използва наименованието "фета" за сирена, предназначени за износ към трети страни, постанови днес Съдът на ЕС.

Скандинавската страна е трябвало да предотврати и спре това използване на наименованието на територията си, се посочва в комюнике на съдебната институция с централа в Люксембург.

Съдът на ЕС смята, че в дадения случай Дания не е нарушила задълженията си за "лоялно сътрудничество".

Съгласно правилата на Съда на ЕС Дания трябва да изпълни решението възможно най-скоро. Ако ЕК прецени, че страна членка не е изпълнила решение, тя може отново да подаде жалба, искайки този път да бъдат наложени парични санкции.

Гърция упълномощи през юни 2020 г. ЕС да стартира процедура срещу Дания за предполагаемо присвояване на защитено наименование за произход./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg