EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бисери от парламента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бисери от парламента

mail08:30 | 13.02.2014прегледи 1454 коментарикоментари 0


Задължително гласуване няма да има. Това решиха депутатите, като отхвърлиха предложението на ГЕРБ при второто четене на промените в Изборния кодекс. От ГЕРБ настояха да има задължително гласуване, за да може това да бъде временна мярка срещу платения вот. "Атака" също бяха за задължителното гласуване. От ДПС обаче видяха странно съвпадение в позицията на президента и на "Атака" и дадоха пример за балотаж между ДПС и "Евророма". Какво демократично има в това да накарате избирателите на "Атака" да гласуват задължително, попитаха от ДПС. БСП бяха против задължителното гласуване. Според тях идеята влиза в противоречие с две европейски директиви и Конституцията.
По време на дебатите от ГЕРБ настояха да се запази условието за уседналост. Задължителният срок за пребиваване на адрес, за да имаш право на глас, трябва да гарантира, че няма да се върне изборният туризъм. ГЕРБ поискаха от БСП да прояви мъжество и "да се опънат на ДПС", въпреки очакваните емоционални реакции като напускане на залата от страна на ДПС. Още по време на дебатите в комисията стана ясно, че ДПС няма да се откаже от предложението уседналостта да отпадне, но финално това ще очаква да бъде уредено с гласуването на втората част от законопроекта.
"Изборен комикс" и "запълване с ботокс" - това бяха част от оценките, които ГЕРБ дадоха по време на дебата за новото изборно законодателство. Парламентът започна работата по второто четене с много трудности. В началото от ГЕРБ казаха, че няма стенограми, по които да се свери предоставения текст в зала и обсъдения в комисия. Те взъзразиха, че в залата са представени за обсъждане само половината от над 400-те члена на новия закон. От председателството успокоиха, че е имало практика документите да се представят на части за гласуване в пленарната зала.
Диалози между депутати на ГЕРБ дали това е нов закон или в основата му стои този на Искра Фидосова забавиха четеното.

Димитър Лазаров от ГЕРБ в диалог с председателя на парламента Михаил Миков заяви:
Това е кодексът на господин Станишев, на госпожа Мая Манолова, нека да бъде ясно, подпрян с малко силикон, с малко ботокс. В тоя, така наречен "силиконов кодекс на БСП", е на практика е един тюрлю гювеч, разместено е отпред, сложено е отзад, клъцни - срежи, малко ботокс.
Красимир Ципов от ГЕРБ определи, че в общата част на закона не е предвидено що е то избирателно право. Уреждането му в т.нар. "специална част" ще затрудни прилагането на правилата. От ГЕРБ нарекоха изборния кодекс изборен комикс.
Вносителят Мая Манолова припомни на ГЕРБ, че текстовете са раздадени и на ГЕРБ:
Кодексът на ГЕРБ и на госпожа Фидосова страдаше от такива недъзи, че нямаше как да бъде поправен, та дори с ботокс и с хиорон. Тук беше необходима сериозна пластична хирургия и затова сме представили пред вас изцяло нов вариант.
ДПС и БСП демонстрираха разногласия по името на първи член, който гласи, че Изборният кодекс определя условията и реда за произвеждане на всички избори в България. ДПС обаче не бяха съгласни с думата "условия", защото според Четин Казак Кодексът определя не условията, а организацията за даден вот. Разногласието иронично коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ:

Можеше поне да постигнете съгласие по член първи от новия Изборен комикс "Мая Манолова".

Репортаж на БНР.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg