EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

БИС отказа промени за киселото мляко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БИС отказа промени за киселото мляко

mail06:30 | 17.07.2017прегледи 10211 коментарикоментари 0


На свое заседание Техническият комитет на Българския институт по стандартизация (БИС)  реши да не се актуализира БДС при опаковките за киселото мляко. 

Преди повече от месец  компаниите - производители на млечни продукти "Маджаров", "ОМК", "Полидей" /Домлян/, "Булдекс", "Лактима" и "Ел Би Булгарикум" поискаха такава промяна, като дадоха проби за изследване на органолептика и микробиология на произведено от тях кисело мляко по БДС, опаковано в два вида опаковки – досегашната, призната от Българския институт по стандартизация, полистеринова опаковка и полипропиленова опаковка от ново поколение, която според производителите е по-екологична, по-евтина и изцяло съответстваща на европейските стандарти.

По повод взетото решение на БИС ето каква казаха компаниите:

„Не можем обаче да разберем мотивите зад това решение - да има само една възможна опаковка от пластмаса, в която се предлага киселото мляко по БДС стандарт, а именно – полистиирен (PS).

Изискването да се използват опаковки само от един вид пластмаса (PS) е ограничаващо и противоречи на пазарната логика. Новите технологии на производство предлагат опаковки, които са по-подходящи и по-безопасни за здравето на хората, разрешени са от българското и европейското законодателство, НЕ променят съдържанието на уникалното българско кисело мляко, ползите за здравето и характеристиките на този типично български продукт. Имаме анализи, с които можем да докажем това.

Ограничаването на опаковките само до един вид позволява на фирми-производителки на опаковки да спекулират с цената на единствения възможен материал.

Изключително сме разочаровани от натиска, който се оказа върху нас като производители с доказано качество на продукта и с доверието на потребителя.  Отказваме да участваме във войната, която се води срещу нас.

Вярваме, че рано или късно БДС стандартът при българското кисело мляко ще се осъвремени.  

Българският потребител има право да консумира своето уникално кисело мляко, със същите полезни за здравето качества, по същата стара рецепта, но в по-безопасни и по-щадящи околната среда опаковки. Опаковките на XXI век. „

 

--------------------------

Напомняме, че решението на БИС е резултат от дискусията в общестото и сред експертните среди, че поиската промяна от производители, може да застраши уникалността на българското кисело мляко, тъй като според мнозина експерти целта е не само въвеждането на нови опаковки, но и промяна на самото българско кисело мляко и превръщането му в йогурт.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg