EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Биопродукти: Внос само с е-сертификат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Биопродукти: Внос само с е-сертификат

mail14:35 | 25.04.2017прегледи 722 коментарикоментари 0


От 19 октомври 2017 г. вносът на биологични продукти в ЕС ще се сертифицира само по електронен път. Това ще стане, след като от 19 април, в целия ЕС се прилага нова система за електронно сертифициране, с която ще се подобри контролът върху вноса на биологични продукти. Предвиден е 6-месечен преходен период, през който могат да се използват сертификати както на хартиен, така и на електронен носител, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

Очаква се с тази първа по рода си система за електронно сертифициране ще се осигури по-стриктното прилагане на разпоредбите за безопасност на храните и ще се ограничи евентуалният риск от измами. Същевременно с нея ще се намалят административните пречки пред икономическите субекти и компетентните органи и ще се осигурят по-пълни статистически данни за вноса на биологични продукти. Системата ще позволи Съюзът да утвърди водещата си позиция в света по отношение на проследимостта и събирането на надеждни данни за търговията с тези продукти.

„Нашият ангажимент към прилагането на стриктни мерки за сертифициране и инспекция е важен елемент в европейските стандарти за безопасност на храните. Макар благодарение на тези стандарти Европа вече да се е наложила като световен лидер в безопасността на храните, трябва да продължаваме неуморно да разработваме нови и още по-успешни мерки в тази насока. С новите правила ще се подобри проследимостта на биологичните продукти, които представляват важен разрастващ се пазар.“, заяви комисарят на ЕС по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.

С оглед прилагането на новите правила ще се наложи сертификатите за внос да станат част от интегрираната компютризирана ветеринарна система TRACES, чрез която се следи движението на хранителните продукти в ЕС. Непрекъснатият достъп до тази система доказано улеснява търговията, като дава възможност на търговските партньори и компетентните органи да получават лесно информация за движението на стоките и ускорява административните процедури. TRACES е изключително ценен инструмент, с който се осигурява бърза реакция при заплахи за здравето, тъй като позволява да се следи движението на стоките и улеснява управлението на риска във връзка с отхвърлените пратки.

По препоръка на Европейската сметна палата

Новите правила, с които ще се подобри проследимостта на биологичните продукти и ще се ограничи евентуалният риск от измами, са резултат от препоръките на Европейската сметна палата и от исканията на държавите членки да се въведат мерки за контрол върху движението на биологичните продукти и съгласуваността на проверките върху вноса.

Във връзка с това на 14 октомври 2016 г. бе публикуван Регламент за изпълнение (ЕС) 2016/1842 на Комисията, с който в Регламент (ЕО) № 1235/2008 се въвеждат изменения по отношение на електронните сертификати за инспекция на вносните биологични продукти и някои други елементи, а в Регламент (ЕО) № 889/2008 се изменят някои изисквания за консервираните или преработените биологични продукти и за предаването на информация.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg