EUR 1.9558
USD 1.9774
CHF 2.0025
GBP 2.2410
CNY 2.7788
you tube
mobile version

Биометан и зелен водород за фирмите в ТИЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Биометан и зелен водород за фирмите в ТИЗ

mail18:25 | 21.06.2022прегледи 821 коментарикоментари 0


Тракия икономическа зона ЕАД /ТИЗ/ и Ситигаз България започват стратегическо партньорство с цел намаляване на емисиите от CO2 и превръщането на индустриалния парк в напълно „зелен“. За това се договориха инж. Пламен Панчев, основател и изпълнителен директор на най-голямата икономическа зона в Източна Европа и д-р инж. Александър Кожухаров, председател на Съвета на директорите на Ситигаз България ЕАД по време на форума „Възможният преход на индустрията към нулеви емисии - нуждата от радикална промяна“.

ТИЗ и Ситигаз си партнират повече от 15 години в задоволяване на нуждите от природен газ на многобройните фирми, ситуирани в зоната, припомни инж. Панчев. Инж. Кожухаров конкретизира, че предстоящата програма предвижда постепенно въвеждане на биометан, който се произвежда по специална технология от биогаз и се подава в съществуващата газопроводна мрежа на Ситигаз България ЕАД. Вторият етап включва разработването и въвеждането първоначално на 10% зелен водород от възобновяем източник (получен чрез електролиза) в мрежите на Ситигаз, с тенденция за увеличаване количеството след разширяване на газопроводните мрежи и съобразяването им с новите условия за производството на водород.

Стратегическото партньорство между ТИЗ и Ситигаз бе буквално отговор на присъстващите фирми от зоната, които коментираха на форума, че една част от нуждите си от енергия те ще задоволят със собствени възобновяеми източници, но основната част очакват да е от оператор, подаващ „зелена“ енергия.

Инж. Хайко Шмидт, изпълнителен директор на DQS България, представи визията за предприятие с нулеви емисии, преминавайки през целия жизнен цикъл на продуктите и услугите – от доставка на суровини и енергия през технологиите на основното производство до обезвреждането на отпадъците. Дойчин Тодоров, старши консултант в INNO-CON и одитор в DQS България, посочи какви са начините за верифициране (сертифициране) на въглеродния отпечатък, както и възможности за подобряване на енергийната ефективност чрез въвеждане на системи за управление на енергията. Двамата международни експерти дадоха конкретни отговори на редица въпроси от аудиторията, продължиха обсъжданията с част от присъстващите и след форума.

Експерти от МС съветват фирмите да назначат „зелени“ служители с широко делегирани правомощия, за да успеят бързо да действат за адаптирането и смекчаването -  взаимно допълващи се стратегии, адресирани към повишените рискове, произтичащи от изменението на климата. Регулаторната рамка на ESG политиките (Environmental, Social and Governance, които политики реално са отговорът на бизнеса за постигане на глобалните цели на ООН) ще стане напълно вградена система в начина, по който предприятията работят в бъдеще, и ще включва всички участници на пазара. За да направи това, Европейската комисия обяви, че ще инвестира 1 трилион евро до 2030 г. Изчислено е също, че големите инвестиции в частния сектор ще възлизат на 2,5 трилиона евро през следващите 10 години.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
5 изложения в ИЕЦ
09:14 | 05.10.2022 | Прочетена 92
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg