EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Био-производството в света + България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Био-производството в света + България

mail09:01 | 04.07.2016прегледи 3080 коментарикоментари 0


Глобалният пазар на био продукция се оценява на 80 млрд. щатски долара и бележи тенденция на ръст, воден от промяната в хранителните навици на населението и от повишаването на жизнения стандарт, се отбелязва в анализ на фондация Интелиагро.

От 1999 г. насам площите с биопроизводство или в преход в света нарастват четирикратно, а производителите над 10 пъти.

Биологичното производство в САЩ не разчита на субсидии и съществува изцяло на пазарен принцип, но страната е лидер с 43% от продажбите на органични храни и напитки в света. Следват Германия, Франция, Китай, Канада, Великобритания, Италия и др.

Европейският съюз залага на напълно противоположен модел, отделяйки значителни средства по линия на ОСП. Въпреки това, производителността и пазарът изостават от тези в САЩ.

За последните пет години площите в България нарастват близо 4 пъти, а броят на биопроизводителите – над 5 пъти. Въпреки това делът на това направление остава сред най-ниските в ЕС и следва тенденциите в Европа със значително изоставане.

В България се развива предимно биологично субсидиевъдство - ръстът не се дължи на съразмерно повишаване на търсенето, а  е продиктуван от различни форми на публична подкрепа. Това принуждава фермерите често да продават продукцията си на цените на конвенционалната.

Меката пшеница, етерично-маслените и медицинските култури, ядките, слънчогледът, лозята са с най-голям размер био площи в България. Най-разпространено е органичното производство при листните зеленчуци и ядките, които са почти изцяло сертифицирани или в преход. От меките плодове делът е над 50%.

Делът на биологичното животновъдство е с пренебрежимо малък не само в европейски мащаб, но и в страната. България е с най-голям брой пчелни семейства, отглеждани по биологичен начин в света.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg