EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бизнесът протестира срещу дългите почивни дни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът протестира срещу дългите почивни дни

mail10:03 | 07.10.2016прегледи 880 коментарикоментари 0


Над 63% от работодателите се обявяват против сливането на празничните дни, заяви пред NOVA Димитър Бранков.

Бизнесът иска правителството вече да не слива почивни дни и така работните съботи да отпаднат. Според работодателите така се оформяли почти три месеца годишно - май, септември и декември, които работодателите почти отписват.
Още през пролетта от Асоциацията на индустриалния капитал в България пресметна, че икономиката на страната ни губи между 300 и 400 млн. лева от дългите празнични дни през тази година.

Бизнесът поиска да се забрани сливането на празничните дни и да отпадне работната събота. „Държавата не функционира, банките не функционират. Нотариуси и куп други институции, които имат значение, не само за нашия бизнес, но и за личния ни живот, не функционират", заяви Димитър Бранков.

По думите му статистиката сочи, че България не е сред страните с най-много официални празници, нито с най-високите отпуски. По-скоро сме някъде в средата.
„Това е един несъществен въпрос за бизнеса и за работниците. Има по важни въпроси", заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа".

Почивката, дори и само ден повече, е най-мечтаното време за всеки работещ. Ще има ли сливане на почивни дни около празници, решава изпълнителната власт във всяка държава.

В съседна Гърция - положението с почивните дни е аналогично на това у нас. Сливане на почивни дни има, а след това този ден се отработва.

Във Франция също се случва почивни дни около празници да се сливат. Това се случва или с пускане на отпуск или чрез договорка между работодател и служител. А отработване, както при нас - няма. Официалните празнични почивни дни в страната са общо 10. Любопитен факт е, че на първи май е гарантирано заплащането на празничен труд.
В Италия обаче, ако служител иска да почива и ден повече, а не само един ден през седмицата, трябва да си пусне отпуск. Италианците имат право на минимум 20 дни годишен отпуск и 12-13 дни почивни празнични дни.

САЩ остават единствената държава, в която няма установен законово гарантиран отпуск.
В Китай пък платеният отпуск е до 15 дни, а размерът зависи от стажа на служителя. За сметка на това обаче има няколко национални празника, за които се почива по седем дни - Китайската нова година и националния празник на страната.

Японците имат право на 18 дни годишен отпуск, но взимането им накуп се смята за лошо възпитание. Затова и често почиват само по 8 дни. Но за сметка на това имат много празници - средно по 18 на година.

Бразилците пък са рекордьори с най-дълъг отпуск в света - минимум 41 дни годишно. А само заради карнавала в Рио де Жанейро официалните почивни дни са цяла седмица.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876