EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнесът получил 107 млн. лв. от ББР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът получил 107 млн. лв. от ББР

mail14:40 | 09.07.2010прегледи 906 коментарикоментари 0


Към 8 юли 2010 г. във временния регистър на Министерството на финансите са вписани 530 валидни удостоверения по Механизма за уреждане на задължения по републиканския бюджет през Българската банка за развитие (ББР). Общата стойност на подадените заявления е 136,7 млн. лева, съобщават от пресслужбата на финансовото министерство.
До този момент ББР е сключила 385 договора за цесия, а изплатените на бизнеса суми достигат 106,9 милиона лева.
През април тази година правителството взе решение за приемане на специален механизъм за уреждане на неразплатени до 31 март 2010 г. вземания на фирми по договори за обществени поръчки, по договори по Проект Красива България, както и договори по програма ФАР.
Сключеното с банката споразумение предвижда цената на цесията да се формира на база сконтова лихва от 7% годишно (365/360 дни), изчислена за целия сконтов период върху номиналния размер на вземането, посочен в издаденото от съответния разпоредител с бюджетни кредити удостоверение. Сконтовият период се изчислява от датата на плащането от Българска банка за развитие АД (заверяване на разплащателната сметка на цедента) до 20. 07. 2011 година. Това на практика означава, че всички плащания преди 20. 07. 2010 година са със сконтов период повече от една година и съответно цената при тях ще бъде по-висока от 7%.
Банката приема документи на всички фирми, които кандидатстват по установения с РМС № 197 и Споразумението ред, независимо от това дали върху предложеното за цедиране вземане има вписан залог в Централния регистър на особените залози и/ или други тежести, като плащането се извършва след заличаването им.
Споразумението с Министерски съвет предвижда, при установяване от представеното удостоверение от Централния регистър на особените залози (ЦРОЗ) наличие на тежести върху предложеното за цедиране вземане, банката да прилага механизми, на базата на които да води преговори със заложния кредитор /банка/ с цел постигане на съгласие последната да заличи изцяло или частично вписания в нейна полза залог срещу писмена гаранция от страна на Българска банка за развитие за превеждане на част или пълната цена на цесията на съответната банка. По тази схема 17 дружества вече са с успешно разплатени вземания.
ББР използва 100 млн. лв. собствен ресурс за разплащане с фирмите. При изчерпване на стоте милиона се очаква да бъде осигурен допълнителен ресурс в размер до 400 млн. лв. от фискалния резерв до 20 юли 2011 г., за които средства държавата ще получи 5 % годишна лихва.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg