EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бизнесът иска намаляване цените на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът иска намаляване цените на газ

mail09:30 | 25.02.2015прегледи 621 коментарикоментари 0


В открито писмо представители на бизнес организации настояват за намаляване на цените на природния газ, съобщава БТА. Документът е подписан от председателя на УС на КРИБ Кирил Домусчиев и от председателя на УС на Българската федерация на индустрийлните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов.
"Бизнесът очаква чувствително намаление на цената на природния газ от началото на април, поне с 22,7%. И няма да подкрепим поредно задържане на цените. Без конкурентни на световните цени на природен газ, няма как индустрията да е конкурентна", се посочва в писмото. Индустриалците настояват за незабавно преразглеждане политиката на регулиране на цените на природния газ. Цените на петрола достигнаха най-ниски нива за последните пет години, а все още няма ефективно намаление на цената на природния газ за индустрията в България, пишат от бизнес организациите.

Същевременно, на дневен ред е въпросът за доставките на газ, след като Газпром предупреди, че може има рискове при транзита на газ за Европа през Украйна. Създаденият в министерството на енергетиката ведомствен щаб следи всекидневно доставките на природен газ, разполагаемите количества в хранилището в Чирен и при необходимост предлага решения. Това съобщи пресцентърът на министерството на енергетиката.
Към 24 февруари в газохранилището в Чирен са на разположение 246.689 млн. куб. метра газ. Това количество е достатъчно за покриване на потреблението в страната при евентуално спиране на доставките за период до три месеца при въвеждане на определени ограничения. В момента налягането на входа на българската газопреносна система е нормално.

При криза България може да използва около три месеца синьо гориво от хранилището в Чирен при ограничителен режим, заяви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, цитиран от БНР. Той уточни, че при евентуално спиране на руските доставки ще се наложи топлофикациите да минат на мазут, а големите консуматори на алтернативни горива:

Нямаме постъпили информации за нарушаване режима на доставки на природния газ за страната ни, като на входа параметрите са стабилни на наляганията и количествата газ, които получаваме. От голямо значение е какви количества имаме в Чирен за нашата сигурност - към днешна дата са 250 милиона кубични метра приблизително.

От "Булгаргаз" потвърдиха за "Хоризонт", че към момента "Газпром Експорт" изпълнява графика за доставка към България без отклонения. Сключено е и споразумение с гръцката газова компания „ДЕПА“ за осигуряване на количества газ към България в случай на необходимост.
Заместник-министърът на енергетиката на Украйна Игор Диденко заяви в интервю за "Хоризонт", че Киев изпълнява всичките си задължения по газовите доставки за Европа и ще прави това и в бъдеще.

Представители на ЕК, Украйна и Русия ще се срещнат утре или в петък в Брюксел, за да обсъдят изпълнението на договорите за газовите доставки. Това заяви директорът на украинската компания "Нафтогаз" Андрей Коболев, цитиран от Интерфакс. Той изрази надежда на срещата Украйна да получи от Русия отговор защо "Газпром" не изпълнява задълженията си.

Украинската компания обяви, че спира да предплаща русия газ, докато не се увери, че "Газпром" изпълнява договорите и очаква да получи обяснение защо руската компания не е доставила вече платените обеми синьо гориво. От своя страна, директорът на "Газпром" Алексей Милер обяви вчера, че доставките на руски газ за Украйна може да бъдат прекратени в петък заради липсата на предплата. Това може да засегне и транзита на газ към Европа, в това число и към България.

Това стана повод вчера ЕК да призове Русия и Украйна да спазват договореностите, с който бяха регламентирани условията за доставка на газ до края на март.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg