EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнесдамите в България са около 60 000

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесдамите в България са около 60 000

mail14:45 | 19.11.2010прегледи 753 коментарикоментари 0


Нужни са специални програми за финансиране на женското предприемачество, жените винаги си връщат заемите. Това коментира Юлияна Минчева, член на управителния съвет на СЕЛЕНА - асоциация на жените предприемачи в България.
Тя участва във втория международен форум на жените предприемачи в България, който започна днес в столичния хотел "Шератон".
Второто издание на форума има за цел да срещне жените предприемачи от страната, да анализира възможностите за подобряване на техния достъп до нови пазари, благодарение на присъединяването ни към Европейския съюз. В рамките на двудневните дискусии ще се разискват въпроси свързани със самостоятелната заетост на жените, ще се търсят начини за разкриване и инвестиране и потенциала им, за мотивацията им за новите предизвикателства на глобалната икономика.
Бизнесдамите в България са около 60 000, което е перспективна цифра, имайки предвид демографската картина, коментира Минчева. По думите й българската жена е много образована - 63 процента от дамите у нас имат висше образование, което е над средния процент за Европа. Една жена с висше образование има нужда от изява извън дома, отбеляза тя.
В много от европейските страни женското предприемачество се насърчава на ниво община. Това трябва да стане практика и в България, защото допринася за развитие на регионите, твърдят експерти от форума. Според тях в условията на криза жените се справят по-добре, по-гъвкави са, по-оперативни са, реагират по-бързо и намират нетрадиционни решения. Жените са и по-работливи и прецизни от мъжете предприемачи, смятат участниците в конференцията.
Според Минчева има занаяти, които единствено жените могат да възродят като например килимарството. Като ниши, в които жените могат да развият свой бизнес тя посочи още селския туризъм, спа туризма, модата, текстила и образованието. Жените са силни в сферата на услугите и търговията, добави тя.
Като предимства на жените предприемачи пред силния пол Минчева посочи, че дамите винаги гледат много по-далеч в бизнеса, че са по-почтени, по-прецизни и по-работливи.
Недостатък на жените предприемачи е, че в процеса на еманципация са загубили женското в себе си, смята Минчева. По думите й дамите са и по-чувствителни към социалните проблеми и проблемите на служителите си.
Експертите отчитат, че социалната група на жената домакиня е на изчезване, защото социално-икономическите фактори я притискат да работи и да печели за семейството си. За младите жени предприемачеството е добро решение, тъй като им осигурява
гъвкаво работно време и възможност да се грижат по-добре за децата си, каза още Минчева.
Председателят на парламента Цецка Цачева, която участва в днешния форум заяви, че жените-представители на бизнеса ще имат в нейно лице лобист в най-хубавия смисъл на думата и жена, която ги разбира и подкрепя. Тя отбеляза, че в последните години се наблюдава все по-значително участие на жените в обществените, икономическите и политически процеси в страната.
Жените са по-малко обременени от рутината на обществено-политическия живот, което им дава възможност да предлагат нови и иновативни решения, посочи Цачева.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg