EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бизнес стъпки в пчеларството = 5 000 лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес стъпки в пчеларството = 5 000 лв.

mail09:30 | 28.04.2015прегледи 2380 коментарикоментари 0


автор:inteliagro.bg
Пчеларството привлича все повече млади хора с възможностите за допълнителни доходи, които предоставя. Секторът е сред приоритетните на национално и европейско ниво, като получава подкрепа както по линия на ЕС, така и от националния бюджет. Като всеки бизнес, обаче, пчеларството си има своите специфики и не е подходящо занятие за който и да е. Тук няма да се спираме на техническата страна на отглеждането на пчели. Целта ни е да запознаем тези, които вече са преценили, че пчелите са техните животни, със стъпките, които трябва да следват, за да се възползват от различните форми на финансиране за осъществяване на своята бизнес идея.
1. Избор на подходящо място – за разлика от повечето селскостопански дейности, за изграждането на един пчелин не ви трябва кой знае колко земя. Парцелът трябва да е сух, слънчев, защитен от вятър и с целогодишен достъп. Да има богата паша в радиус от няколко километра, чиста вода (но не голям водоем) и да не е в близост до други големи пчелини, промишлени замърсители и (незадължително) интензивно земеделие. Особено подходящи биха били полупланински райони, където и земята е евтина. Покупката на един парцел от 2-3 декара, заедно с разходите по прехвърляне спокойно би могла да се вмести в рамките на 700 лв.
2. Първоначална инвестиция в 20 пчелни семейства – за да се кандидатства по която и да било програма за подпомагане трябва да има вече установено стопанство в определен размер. В случая инвестицията е:


3. Регистрация по Наредба №3 като земеделски стопанин с отглеждане на пчели в общинската служба по земеделие.
4. Маркиране на кошерите съгласно Наредба № 27, регистриране на пчелина като животновъден обект и поставяне на пчелните семейства под ветеринарно-медицински контрол.
5. Кандидатстване през следващия прием на заявления за подпомагане по Националната пчеларска програма:
• Закупуване на нови кошери: финансира се 60% от одобрената инвестиция, с която да се закупи брой кошери равен на съществуващите при кандидатстването пчелни семейства, но не по-голям от 50. Могат да кандидатстват стопани с минимум 20 и максимум 150 пчелни семейства. Към датата на подаване на заявлението на плащане новозакупените кошери трябва да са заселени с пчелни семейства;
• Закупуване на голи роеве и отводки: финансират се 70% от одобрената инвестиция, с която да се закупи брой голи роеве и отводки равен на съществуващите, но не по-голям от 50;
• Закупуване на пчелни майки: Финансират се 70% от одобрената инвестиция. Ако стопанинът има до 50 налични семейства, могат да се заявят пчелни майки равни на до 1,5 пъти техния брой, от 51-100 семейства - равни на броя им, а над 150 семейства – ½ от броя им;
• Закупуване на препарати за борба с вароатозата: Финансират се 80% от одобрената инвестиция. Препаратите трябва да са одобрени от БАБХ, да се използва един от тях за едно третиране и да са различни за пролетното и есенното третиране.
За една година, с помощ от програмата кошерите се удвояват и стават 40, като допълнителната инвестиция след възстановяване на средствата ще бъде около 1400-1500 лева.
6. На следващата, или година по-късно (в зависимост от това кога бенефициентът ще изпълни изискванията), се кандидатства по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР. Подкрепата от 15 000 евро се инвестира на 100% в стопанството и се използва за изграждане на временна постройка, ограждане на парцела (може и с медоносни насаждения и жив плет), удвояване на кошерите и центрофуга за мед.
С достигането на 80 кошера и вкарването им в експлоатация, вложеният собствен капитал ще бъде възстановен още в рамките на първата година и ще бъде реализирана малка печалба. Всяка следваща година предприятието може да носи средно по 800 лв. чист приход на месец (при наличието на добра паша, разбира се).
За повече детайли относно възможностите за започване и развиване на селскостопанска дейност, изискванията при различните източници на подпомагане, изготвянето на бизнес планове и проекти, не се колебайте да се свържете с нас.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg