EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнес очаквания за следващите месеци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес очаквания за следващите месеци

mail07:15 | 29.10.2013прегледи 585 коментарикоментари 0


През октомври 2013 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 2.1 пункта спрямо равнището си от предходния месец поради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността и в сектора на услугите. Това показва бизнес анкета на НСИ.
Промишленост
Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 4.6 пункта в сравнение със септември, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, но очакванията за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни.
Средното натоварване на мощностите през октомври достига 69.8% , като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.
Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността на предприятията в отрасъла.
Очакванията на промишлените предприемачи по отношение на продажните цени са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
Строителство
През октомври съставният показател „бизнес климат в строителството” остава приблизително на нивото си от предходния месец. Според мениджърите настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни. Същевременно се отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.
Осигуреността на производството с поръчки през октомври се запазва и се оценява на 4.8 месеца. Очакванията на строителните предприемачи по отношение на новите поръчки през следващите шест месеца обаче са по-песимистични.
Основната пречка пред развитието на бизнеса в отрасъла остава несигурната икономическа среда, следвана от финансовите проблеми, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. По отношение на продажните цени в бранша по-голяма част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.
Търговия на дребно
Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се повишава с 1.6 пункта в сравнение със септември поради подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла, като последната анкета отчита засилване на негативното им въздействие. Преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на продажните цени през следващите три месеца.
Услуги
През октомври съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 3.3 пункта, което се дължи на изместване на оценките на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от подобряване към запазване на „същото”. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-неблагоприятни.
Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, като през октомври се наблюдава намаление на неблагоприятното им влияние.
По отношение на продажните цени в сектора на услугите анкетата регистрира известни очаквания за увеличение през следващите три месеца.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg