EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнес новини от регионите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес новини от регионите

mail16:10 | 02.03.2011прегледи 1533 коментарикоментари 0


Инспекторите на Териториална дирекция на НАП Велико Търново започват масирани проверки в търговските обекти около празничните дни, съобщава Видин инфо. Целта на проверките е да се проследи отчитат ли се реалните обороти и плащат ли се дължимите данъци върху тях. Органите на приходната администрация ще проверяват също назначени ли са на трудови договори работещите в обекта и дали са осигурявани на реалните заплати, начислени ли са задължителните осигурителни вноски и внесени ли са дължимите осигуровки. Проверките ще обхванат търговски обекти и заведения на територията на цялата дирекция – областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Габрово и Велико Търново. Освен хотели във фокуса на проверяващите ще бъдат и курортните селища и намиращите се в тях барове, ресторанти и заведения за обслужване в седемте области на Северозападна и Централна Северна България.
„НАП провери 115 хлебопроизводители в Североизточна България”, уведомява Ruse24. При извършените 15 проверки на хлебопроизводители в Силистра са съставени 11 акта за административно нарушени, в Разград са проверени 13 обекта и са съставени 4 акта, а в Търговище са съставени два акта при извършени проверки на 16 обекта. В Шумен, Добрич и Русе са проверени 57 обекта за производство и продажба на брашно и тестени изделия, но при тях не са установени нарушения на данъчното и осигурителното законодателство.
29 земеделски производители от Видинско са финансирани по мярка 214 „Агроекологични плащания”, съобщава Видин инфо. Повишаването на интереса към мярката се дължи на улеснената процедура за кандидатстване. Във Видинско са подадени 156 заявления и по мярка 112 „Създаване на стопанства за младите фермери”, а по мярка 141 ”Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” са 136, съобщи Емил Балкански от областната Служба за съвети
в земеделието.
„Фонд „Земеделие” отпуска кредити”, отбелязва в. „Конкурент”. И тази година земеделските производители ще могат да се възползват от нисколихвените кредити за покупка на семена, минерални торове и препарати за производство на картофи и пипер, съобщи шефът на областната дирекция Мариана Петкова. Приемът на документи продължава до 31 март. Краткосрочните заеми ще се предоставят с лихва от 6%. Регистрираните производители, които ще купуват семена, минерални торове и препарати за производство на картофи за реколта 2011 г. могат да кандидатстват за кредит от 500 лева за декар. Изискването е минималната площ за обработка да бъде 20 дка, а максималната – 150 дка. При кредитиране на семепроизводството минимално допустимата площ е 10 дка, а максималната – 80 дка. 420 лева на декар е заемът за покупка на семена, минерални торове и препарати за производство на пипер. Минимално допустимата площ, при която могат да кандидатстват бенефициентите е 10 дка, а най-голямата – 200 дка. Земеделските производители, които са ползвали кредити за покупка на фуражи през 2010 г., трябва да представят фактурите за взетата продукция в 60-дневен срок, вместо досегашният 10-дневен. Основната причина за отпускане на гратисния период е в резките амплитуди на цените на фуражите, довели до ненавременното издаване на фактурите от страна на доставчиците. От друга страна голяма част от стопаните живеят в населени места, където няма офиси или клонове на банки и това допълнително затруднява извършването на преводите.
„В Хасковско само една от 10 ферми отговаря на стандартите” е заглавие в Haskovo.info. „Затварят над 1000 ферми в Хасковско”, по-краен е в. „Марица”. Срокът да отговорят на изискванията е краят на тази година. Едва една трета от фермите от трета категория в областта имат по повече от 10 животни и са пазарно ориентирани. Вероятно само те ще успеят да се справят с новите стандарти, коментират експерти от Министерството на земеделието и храните, които проведоха информационна среща в Хасково. 15 160 животни се отглеждат във фермите от трета категория. 6 422 са те в модерните стопанства от първа категория, чийто брой в Хасково и областта е 197.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg