EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бизнес климатът се понижи с 2.3 пункта преди Коледа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес климатът се понижи с 2.3 пункта преди Коледа

mail12:09 | 28.12.2009прегледи 551 коментарикоментари 0


През декември 2009 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 2.3 пункта в сравнение с предходния месец предимно поради влошаване на бизнес климата в промишлеността и услугите. Такава динамика се е наблюдава и през месец декември през миналата година.
По отношение на промишлеността през декември съставният показател на бизнес климата в сектора  се понижава с 1.3 пункта в сравнение с предходния месец поради по-песимистичните оценки на мениджърите, както за настоящото бизнес състояние на предприятията, така и за бизнес ситуацията през следващите шест месеца. Настоящата производствена активност се оценява като намалена, но има известно подобрение в прогнозите за производството през следващите три месеца. Осигуреността на предприятията с поръчки остава почти на същото ниво в сравнение с предходния месец. Несигурната икономическа среда, посочена от 55.5% от предприятията, и недостатъчното търсене, както от страната, така и от чужбина се определят като основните фактори, които затрудняват развитието на бизнеса.
През декември по-голямата част от предприемачите очакват запазване на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца.
Показателят на „бизнес климата в строителството” запазва приблизително същото равнище спрямо предходния месец. По мнение на строителните предприемачи строителната активност и нивото на поръчките намаляват, като очакванията за следващите три месеца са дейността да продължи да се свива. Очаква се и по-нататъшно намаление на персонала.
През декември финансовите проблеми са основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, който за първи път от месец ноември 2008 г. измества несигурната икономическа среда на второ място. Засилва се и влиянието на недостатъчното търсене.
През декември предприятията, които предвиждат намаление на продажните си цени продължават да са повече от тези, които считат, че цените им ще се повишат през следващите месеци, в резултат на което за тринадесети пореден месец балансовият
показател е отрицателен (- 13.4%).
Показателят на “бизнес климата в търговията на дребно”  се понижава през декември с 3.2 процентни пункта в сравнение с предходния месец. Това се дължи на влошените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Обемът на продажбите през последните три месеца също намалява, като и прогнозите за продажбите през следващите три месеца не са оптимистични. Очакванията за поръчките към доставчиците обаче се подобряват - балансовият показател се покачва с 5.1 процентни пункта предимно поради нарастване на поръчки към доставчици в страната.
Факторите, които бизнеса определя като затрудняващи дейността им, са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени в търговията на дребно анкетата не отчита очаквания за увеличаване на цените.
След отчетеното повишение през ноември 2009 г., през декември съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” се понижава с 5.5 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-песимистичните оценки на мениджърите за настоящата бизнес ситуация в предприятията и по-умерените очаквания за следващите шест месеца. През последните три месеца търсенето на услуги, както и персоналът в сектора са намалени, като не се очаква по-нататъшно намаление през следващите три месеца.
Основните фактори, които затрудняват дейността на предприятията от сектора на
услугите са несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.
По отношение на цените в сектора, преобладаващи са очакванията те да запазят равнището си през следващите три месеца. В сравнение с ноември намаляват предприятията, които прогнозират, че цените ще се понижат, но техният дял остава значителен (16.0%).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg