EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бизнес климатът се влошава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес климатът се влошава

mail11:32 | 30.03.2023прегледи 678 коментарикоментари 0


Бизнес климатът в България през март запазва равнището си от февруари. Понижение на показателя е регистрирано в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, а в строителството се наблюдава увеличение, съобщи Националният статистически институт.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 0,8 пункта, което се дължи на влошените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Показателят "бизнес климат в строителството" нараства с 4 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира и увеличение на получените нови поръчки през последния месец, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца остават оптимистични. Основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, е несигурната икономическа среда, посочена от 74,7 на сто от предприятията.

Бизнес климатът в търговията на дребно спада с 1,3 пункта, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от "добро" към "задоволително" (нормално за сезона). Същевременно мненията им относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, са позитивни.

През март съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 1,2 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954