EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнес климатът през август

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес климатът през август

mail09:00 | 29.08.2013прегледи 521 коментарикоментари 0


През август 2013 г. общият показател на бизнес климата запазва нивото си от предходния месец, като понижение на показателя се отчита единствено в промишлеността, по данни на НСИ.
Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 4.7 пункта в сравнение с юли поради по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, но очакванията за дейността през следващите три месеца са по-резервирани.
Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 57.2 и 45.1% от промишлените предприемачи.
Относно продажните цени в бранша по-голямата част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
Строителство. През август съставният показател „бизнес климат в строителството” се покачва с 2.4 пункта, което се дължи на по-оптимистичните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява, като прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни. Анкетата отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.
Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде несигурната икономическа среда. На заден план остават финансовите проблеми, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.
По отношение на продажните цени в бранша преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.
Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се повишава с 1.0 пункт в сравнение с предходния месец поради подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Подобряват се и мненията за обема на продажбите през последните три месеца, като и очакванията за следващите три месеца са по-благоприятни. Анкетата регистрира и повишен оптимизъм в прогнозите на търговците по отношение на поръчките към доставчиците.
Най-сериозният проблем за развитието на бизнеса в отрасъла продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене, като през август се забелязва намаление на негативното влияние на третия по важност фактор „конкуренция в бранша” (с 10.6 пункта).
Очакванията на мениджърите за продажните цени в търговията на дребно са за запазване на равнището им през следващите три месеца.
Услуги . През август съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се увеличава с 6.6 пункта, което се дължи на по-оптимистичните оценки на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-неблагоприятни.
Факторът, затрудняващ в най-голяма степен дейността на предприятията в сектора, остава несигурната икономическа среда. През последния месец обаче анкетата отчита засилване на неблагоприятното въздействие на факторите „конкуренция в бранша” и „недостатъчно търсене”.
Относно продажните цени в сектора на услугите очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162