EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бизнес климатът нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес климатът нагоре

mail11:45 | 28.02.2013прегледи 902 коментарикоментари 0


През февруари 2013 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 5.7 пункта в сравнение с предходния месец в резултат на по-благоприятните мнения на стопанските ръководители от всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Това показват данните на НСИ.
Промишленост
Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 3.6 пункта спрямо януарското си равнище поради подобрените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Настоящата производствена активност се оценява като намалена, докато в очакванията за бизнес състоянието и дейността в отрасъла през следващите месеци се наблюдава известен оптимизъм, който обаче е по-умерен в сравнение с предходната анкета.
Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основните фактори, затрудняващи съответно 54.1 и 44.5 % от промишлените предприятия в бранша.
Относно продажните цени очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
Строителство
През февруари 2013 г. съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 4.1 пункта, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Очакванията им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-благоприятни, което е съпроводено и с намерение за допълнително наемане на персонал.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и финансовите проблеми. През последния месец обаче анкетата отчита засилване на негативното влияние на фактора „недостатъчно търсене”, който измества от третото място фактора „конкуренция в бранша”.
По отношение на продажните цени в строителството преобладаващите очаквания са те да останат без промяна през следващите три месеца.
Търговия на дребно
Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” нараства с 11.7 пункта в сравнение с януари поради подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Регистрира се повишен оптимизъм в прогнозите на търговците за следващите три месеца и по отношение на обема на продажбите и на поръчките към доставчиците.
Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава повишаване на негативното му въздействие. На второ място е недостатъчното търсене, чието отрицателно влияние обаче намалява спрямо януари с 14.4 пункта.
Очакванията за движението на цените в търговията на дребно през следващите три месеца са в посока на увеличение.
Услуги
През февруари 2013 г. съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се повишава с 5.3 пункта, което се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца са по-благоприятни, което обаче не е съпроводено с намерения за допълнително наемане на персонал. Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.Преобладаващите очаквания на мениджърите по отношение на продажните цени в сектора на услугите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg