EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Бизнес климатът в строителството пада с 2.3%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес климатът в строителството пада с 2.3%

mail16:01 | 26.09.2009прегледи 579 коментарикоментари 0


През септември 2009 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.4 пункта в сравнение с предходния месец и отбелязва най-ниското си равнище (8.6 процентни пункта) след започналото от октомври 2008 негативно развитие на стопанската конюнктура в страната, показват данни на НСИ.
В промишлеността в сравнение с август няма съществена промяна в стопанската конюнктура. През септември съставният показател „бизнес климат” се покачва с 0.3 пункта в сравнение с предходния месец поради малко по-добрите очаквания за бизнес състоянието на промишлените предприятия през следващите шест месеца .
Прогнозите на мениджърите за производството през следващите три месеца клонят към задържане на настоящото ниво. По тяхно мнение настоящото бизнес състояние на промишлените предприятия остава без промяна в сравнение с август, нивото на поръчките е недостатъчно, а производствената активност продължава да спада.
Най-сериозно затруднение за развитието на бизнеса в отрасъла продължава да бъде несигурната икономическа среда, посочена от 56.9% от предприятията, като обичайно (за десетгодишен период) това затруднение се посочва средно от около една трета от тях. През септември в сравнение с август се увеличава делът на предприятията, които очакват увеличение на цените и намалява делът на тези, които очакват понижение, в резултат на което балансовият показател се покачва с 2.2 пункта.
В строителството през септември 2009 съставният показател “бизнес климат в строителството” се понижава с 2.3 пункта в сравнение с предходния месец. Това понижение се дължи на влошените оценки на строителните предприемачи за настоящата бизнес ситуация в предприятията. Строителната активност се оценява като намалена, а и прогнозите за следващите три месеца са в същата посока (7.1 пункта понижение на балансовия показател). Последната бизнес анкета регистрира намаляване на осигуреността на производството с поръчки и увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Очакванията за персонала са в посока на неговото намаление през следващите три месеца. С най-голяма тежест сред факторите, затрудняващи дейността на строителните предприятия, остават несигурната икономическа среда и недостатъчната финансова обезпеченост, посочени през септември съответно от 61.8 и 53.1% от предприятията. Относно продажните цени предприятията, които предвиждат намаление, продължават да са повече от тези, които считат, че цените им ще се повишат през следващите месеци, в резултат на което за десети пореден месец балансовият показател е отрицателен (- 4.9%).
В търговията на дребно съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” нараства с 1.0 процентен пункт през септември в сравнение с предходния месец. Септемврийската анкета регистрира известно подобрение на очакванията на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се оценките за настоящите продажби, а също и очакванията за обема им през следващите три месеца. Същевременно обаче не се очаква увеличение на поръчките към доставчиците през следващите три месеца.
Несигурната икономическа среда е първостепенен фактор, който затруднява дейността на предприятията и е посочен от 63.9% от предприемачите, но в сравнение с предходния месец неговото негативно влияние слабо намалява. През септември делът на мениджърите, които очакват увеличение на равнището на цените в търговията на дребно, надвишава дела на тези, които очакват намаление (с 8.6%) .
В областта на услугите  през септември за втори пореден месец съставният показател “бизнес климат” се понижава (с 1.5 пункта) след няколкомесечно подобрение. Влошаването се дължи както на по-ниските оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията, така и на по-умерените очаквания за следващите шест месеца. В сравнение с предходния месец балансовата оценка за настоящото търсене на услуги спада с 3.2 пункта поради изместване на мненията от увеличено търсене към непроменен обем на търсенето на услуги. Прогнозите за следващите три месеца са с повишен песимизъм - намаление на балансовия показател с 2.8 пункта. Анкетата регистрира намаление на заетите в бранша, като се предвижда и по-нататъшно свиване на заетостта през следващите три месеца.
Сериозни фактори, затрудняващи дейността в отрасъла и през септември, са несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, посочени от 57.2 и 39.2% от предприятията. В дългосрочен план най-силен фактор е конкуренцията в бранша, но в настоящата ситуация тя е изместена от несигурната икономическа среда като основно затруднение. Относно продажните цени в сектора на услугите предприемачите продължават да очакват намаление на цените през следващите три месеца.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg