EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнес и имоти купуват гърци в Благоевград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес и имоти купуват гърци в Благоевград

mail16:05 | 08.12.2010прегледи 1108 коментарикоментари 0


През последните месеци на вече изтичащата 2010 година на пазара на недвижими имоти в Благоевград и региона се наблюдава значително увеличение на клиентите от съседна Гърция, сочи анализ на Форос, цитиран от Актуално.бг. Става дума предимно за бизнесмени, които вече имат или искат да установят своя бизнес в България, поради ред причини – по-ниско заплатената работна ръка, по-евтиния транспорт, по-атрактивните цени на търговски, жилищни и индустриални имоти, но не на последно място и по-сигурната икономическа обстановка в страната.
Имотите, които този тип клиенти търсят, трябва да имат атрактивни цени, добри локации и възможност за дългосрочно ползване, да бъдат в нови и чисти сгради. Търсените жилищни имоти са предимно двустайни и тристайни апартаменти под наем или за закупуване, като във втория случай се търсят апартаменти в широк център и в близост до университетите в града.
Освен от имоти, гръцките клиенти се интересуват и от закупуването на работещи бизнеси в различни сфери, най-вече в сферата на услугите. Търсят се отново добри локации и разработени бизнеси, чиито собственици в момента изпитват затруднения или искат да се пренасочат към други сфери. Водещото отново е цената и състоянието на предлагания имот, в който се развива конкретния бизнес. Логиката на купувачите е, че по време на криза е добре да се купува и развива бизнес, поради ниските цени и изчистения пазар, като след излизането от кризата да могат да се наложат и да спечелят от нов икономически растеж.
Добра новина е, че тези клиенти са склонни да инвестират в момент на криза, което пък ги прави и доста претенциозни и диктуващи условията в преговорите с продавачите/наемодателите, като основно предимство е дългият период на ползване, при наемането на имоти, между 3 и 5 години, а при закупуването плащането със собствени средства, а не с кредити, което кара продавачите да дават по-ниски цени, които не са склонни да дават на други купувачи.
В заключение от Форос посочват, че се оформя тенденция на пазара на имоти да присъстват все повече гръцки купувачи/наематели за региона на Благоевград, което е доказателство и за неговото благоприятно развитие през последните няколко години. С направените инвестиции в инфраструктурата и администрацията и облекчаването на режима на регистрация на фирми от чужди граждани, областният център и региона стават все по-привлекателени за чуждастранни купувачи и наематели, а в близко бъдеще и на по-крупни инвеститори.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg