EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнес активността отслабва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес активността отслабва

mail18:07 | 08.09.2023прегледи 558 коментарикоментари 0


Активността на бизнеса в еврозоната през миналия месец се е влошила повече, отколкото показаха първоначалните оценки, тъй като нагласите сред доставчиците на услуги са станали по-песимистични. Това предполага, че икономиката на валутната зона може да изпадне в рецесия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на най-новите компилирани от S&P Global данни от проучване на Hamburg Commercial Bank, HCOB.

Окончателният композитен Индекс на мениджърите по доставките - PMI намаля до 46,7 пункта през август, спрямо първоначалната оценка за 47 пункта, и регистрираните за юли 48,6 пункта. Така през миналия месец показателят е отслабнал до най-ниското си равнище от ноември 2020 г., оставайки под границата от 50 пункта за трети пореден месец. Всяко отчитане над това равнище показва растеж на активността, а под него – свиване.

"Еврозоната не изпадна в рецесия през първата половина на годината, но второто полугодие ще представлява по-голямо предизвикателство", коментира Сайръс де ла Рубия, главен икономист в HCOB.

Според него "разочароващите данни допринесоха за низходяща ревизия на нашия текущ брутен вътрешен продукт, който сега се оценява на минус 0,1 на сто за третото тримесечие".

Индексът на мениджърите по доставките в сектора на услугите в еврозоната е спаднал от 50,9 пункта през юли до 47,9 пункта през август, също под първоначалната оценка от 48,3 пункта.

Задлъжнелите потребители, изпитващи натиск от увеличените плащания по заеми и разходи за живот, ограничиха разходите.

Нагласите сред новосъздадените бизнеси са станали по-песимистични, като съответният индекс продължи низходящата си посока и спадна от 48,2 пункта до 46,7 пункта през август – минимум от началото на 2021 г.

В Германия, най-голямата европейска икономика, активността в сектора на услугите през август се е свила за първи път тази година.

Окончателният композитен PMI индекс за услугите в Германия отчита спад до 47,3 пункта миналия месец, в сравнение с 52,3 пункта, регистрирани за юли.

"Случва се нещо странно в германския сектор на услугите: активността се забавя, но цените се повишават", каза Сайръс де ла Рубия. Като причина за това той посочва големите увеличения на възнагражденията.

Очакванията за перспективите пред бизнеса, предоставящ услуги, са се повишили леко, но са останали на историческо ниско ниво, което се е отразило на създаването на нови работни места, което почти е преустановено, показват още данните.

Съставният PMI индекс, който отчита нагласите в услугите и промишлеността, падна до минимум от май 2020 г., отчитайки 44,6 пункта през август, спрямо 48,5 пункта през юли.

Във Франция активността в сектора на услугите се е свила също с повече от първоначалните прогнози. Спадът в новите поръчки натежа върху бизнес нагласите във втората по големина икономика в еврозоната.

Окончателният PMI индекс във френския сектор на услугите падна до 46 пункта през август, което е най-лошото му отчитане от февруари 2021 г. През юли показателя отслабна до 47,1 пункта.

Окончателният съставен PMI индекс също падна от 46,6 пункта през юли до 46 пункта през август, което според експертите на HCOB е минимум от ноември 2020 г.

"Компаниите, попадащи в проучването посочват предимно два основни "виновника" за влошаването си - ограничаването на клиентските бюджети и общата предпазливост по отношение на икономическите перспективи", каза икономистът на банката Норман Либке.

Междувременно в Италия активността на сектора на услугите се е свила за първи път от началото на годината, сигнализирайки за евентуално начало на рецесия.

PMI индексът за италианския сектор на услугите е намалял до 49,8 пункта през август, спрямо 51,5 пункта месец по-рано. Анализатори очакваха индексът да спадне до 50,2 пункта.

Съставният PMI индекс за Италия също се е влошил – от 48,9 пункта до 48,2 пункта.

Също така в Испания активността на сектора на услугите се е свила за първи път от октомври 2022 г., като през август PMI е спаднал до 49,3 пункта./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg