EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Библиотеки обучават на IT умения МСП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Библиотеки обучават на IT умения МСП

mail11:09 | 16.01.2018прегледи 9280 коментарикоментари 0


В София бе представен Проект „Дигитални умения за малките и средни предприятия в България“, изпълняван от Фондация Глобални библиотеки – България (ФГББ), в партньорство със Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“ и Латвийската асоциация за информационни и комуникационни технологии.

Основната цел на проекта е да се развие в България нова концепция, с потенциал да се превърне в изключително важна социална иновация. А именно, как обществените библиотеки могат да се се превърнат в достъпен център за придобиване на съвременни цифрови знания и умения от собствениците и заетите в малките и средни предприятия в България.

Проектът се изпълнява в тясно сътрудничество с регионалните библиотеки в областите Пловдив, Смолян и Стара Загора.

Той е финансиран по процедура „Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 - 2020, съфинансирана от ЕС  чрез Европейския социален фонд.

Общата стойност на проекта възлиза на 168 393,58 лв. от които еропейското финансиране е  159 973.89 лева, а национално съфинансиране от държавния бюджет е в размер на 8 419.69 лева.

Периодът на неговото изпълнение е една година, като се очаква да приключи в края на октомври 2018 г.

Проектът се основава на идеята за реализиране на междусекторно партньорство между библиотеките, бизнеса, неправителствени и други заинтересовани организации в страната.

Какви нужди и възможности обаче породиха идеята за този проект?

Към 2020 г. 90% от работните места ще изискват цифрови умения, съгласно прогнози на ЕК.

Същевременно индекса на готовност на България за цифровата икономика я поставя в последната 4-та група на "Колебливите" държави в ЕС.

От друга страна, в развитите информационни общества и икономики, като тези в Западна и Северна Европа, Северна Америка, Австралия и Югоизточна Азия, библиотеките днес са третото място след дома и работата/училище. Те предоставят модерни пространства за равен достъп до информация и комуникация, учене през целия живот, съвместна работа и срещи, създаване на нови продукти, творчество и вдъхновение, изяви и събития.

Ето защо, чрез настоящия проект се поставя за цел да развие иновативен образователен модел и да утвърди регионалните библиотеки в Пловдив, Смолян и Стара Загора като център за придобиване на съвременни цифрови умения от собствениците и заетите в МСП.

В тази връзка ще се осъществи транснационално сътрудничество, трансфер на социални иновации и добри практики от Латвия, и ще се развият партньорства между различни заинтересовани страни в България – библиотеки, общини, бизнес, образователни институции и неправителствени организации.

Пилотно ще бъдат обучени 30 представители на МСП от областите Пловдив, Смолян и Стара Загора, като с това ще се повишат перспективите им за устойчива заетост.

Постигнатите резултати ще бъдат разпространени в мрежата на ФГББ, обхващаща над 980 обществени библиотеки в цялата страна и сред членовете на Съюз Произведено в България, който обединява над 492 индивидуални членове (МСП) и 14 колективни членове – браншови организации, които отделно имат още 1000  членове. 


Тагове: МСП, библиотеки
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972