EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БЕХ търси банка за кредит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЕХ търси банка за кредит

mail11:07 | 20.08.2015прегледи 1328 коментарикоментари 0


До 27 август т.г. документите, с които БЕХ ще обяви процедура за избор на банка или банки, които да осигурят кредитния ресурс за издължаване на НЕК към американските централи в Маришкия басейн, трябва са да готови и обявата ще бъде публикувана на сайта на БЕХ. Така ще бъде максимално бързо привлечен кредитен ресурс. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Параметрите на договорите с двете американски централи са ясни - постига се намаление на цената за разполагаемост, като ще се спестяват 96 млн. лева общо за двете централи годишно, или в рамките на оставащия срок от договора ще се спестят близо 1 млрд. лева, коментира енергийният министър. "Това са параметрите и те ще влязат в сила, когато НЕК се разплати с двете американски централи", отбеляза още министърът.
Петкова обясни, че до 1 август НЕК изчаквала решението на КЕВР - това е ценовото решение, което определя параметрите на приходите и разходите на НЕК, тъй като кредитът ще бъде изтеглен от БЕХ, но платецът трябва да бъде НЕК. Поради тази причина трябваше да се изчакаме. Трябваше да изчакаме и да приключат преговорите с "Контур Глобал", които продължиха малко повече от предвиденото", обясни Петкова.
Към момента задълженията на НЕК към с ТЕЦ Марица Изток 1" и "ТЕЦ Марица Изток 3" към момента са малко по-малко от 900 млн. лева.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg