EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

БЕХ договори €650 млн. от банка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЕХ договори €650 млн. от банка

mail15:07 | 16.11.2015прегледи 1238 коментарикоментари 0


Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще се договори директно с банка, която да осигури 650 милиона евро за Националната електрическа компания (НЕК).  Така БЕХ прекратява процедурата за намиране на заем от 650 милиона евро и преминава към пряко договаряне за намиране на средствата, съобщава БНР.

Процедурата за избор ще бъде прекратена, след като единствените две банки, които проявиха интерес, са поискали държавни гаранции.

Парите са необходими, за да може Националната електрическа компания да се разплати с двете американски централи от комплекса "Марица-Изток". Освен това НЕК е удвоила дълга си и към АЕЦ "Козлодуй" и вече дължи на централата 138 милиона лева.

За справяне със ситуацията е необходим свеж финансов ресурс, заяви енергийният министър Теменужка Петкова:

Възможността това да се случи е на практика да се вземе този кредит, който да даде възможност НЕК да се разпрати с централите, а пък ние автоматично да приспаднем 300 милиона, които са реално парите, които централите дължат на мините.

Така че в следващите две седмици това, което ще прави БЕХ с колеги от Министерството на енергетиката, е да се водят преговори с банките, което пряко отговаря на това, че не можем да осигурим този финансов ресурс. Ние смятаме, че това е възможният а излизане от тази ситуация.

Министър Петкова допълни, че Световната банка е препоръчала преходът към свободния пазар на електроенергия да става плавно, което означава, че либерализацията за бита ще се отложи за след май следващата година.


Тагове: БЕХ, банка, заем
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg