EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бернската конвенция отхвърли претенция към АМ "Струма"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бернската конвенция отхвърли претенция към АМ "Струма"

mail22:05 | 01.12.2023прегледи 946 коментарикоментари 0


Постоянният комитет на Бернската конвенция реши за осма поредна година да не отваря досие за трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле.

На заседанието бяха представени усилията на българските власти за предприемане на всички необходими мерки за опазване на видовете и местообитанията в пролома при изграждането на последния участък от тази стратегически важна транспортна връзка.

След приемането, през миналата година, на специфични и подробни цели на опазване за защитени зони „Кресна“ и „Кресна-Илинденци“, основният акцент сега беше извършеният анализ на съответствието на оценката за съвместимост с утвърдените цели както и подобряването на проекта за избрания вариант за изграждане на автомагистралата.

Българските власти изразиха съжалението си, че в своите усилия не са подкрепени по конструктивен начин от неправителствените организации, но приветстваха предложението на Бюрото на Конвенцията за техническа работна среща, която да се проведе в България през април с участието на международни експерти с опит в изграждането на устойчива линейна инфраструктура.

Представянето на чуждия опит и добри практики и предложения за това как същите могат да бъдат приложени в конкретната ситуация ще бъде още една възможност за намиране на най-доброто решение и механизми за опазване на богатото биологично разнообразие в района на Кресненското дефиле. Това ще представи и добра възможност за конструктивен диалог с гражданското общество и местните общности.

На заседанието на Постоянния комитет българската делегация призова препоръките на Конвенцията да бъдат приложими и да се търси баланс между опазването на дивата флора и фауна и гарантирането на живота, здравето и благосъстоянието на хората.

Обърна внимание и на факта, че препоръките трябва да бъдат в духа на Конвенцията, като тяхната основна цел е да подпомагат държавите при изпълнение на техните задължения по практичен начин, а не да се намесват в суверенитета им.  

Постоянният комитет насърчава усилията на българските власти, но призовава за по-активно сътрудничество с неправителствените организации. Призив, към който Министерството на околната среда и водите се присъединява и остава отворено за диалог и конструктивни предложения от неправителствените организации от Коалиция „Да спасим Кресна“, както и от всички останали заинтересовани страни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158