EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бернанке: САЩ почти незасегнати от неволите на Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бернанке: САЩ почти незасегнати от неволите на Европа

mail11:30 | 10.06.2010прегледи 962 коментарикоментари 0


Европейската дългова криза ще има скромно въздействие върху възстановяването на американската икономика, заяви пред Конгреса на САЩ председателят на Федералния резерв.
Бен Бернанке заяви, че е убеден, че Америка ще избегне повторна рецесия, независимо от тревогите в Европа и притесненията в страната около работните места и пазара на недвижими имоти.
САЩ постепенно се възстановява, добави още Бернанке, но ще отнеме време нивото на безработицата, сега в рамките от 9.7 %, да се понижи.
Прогнозите на Фед са, че американската икономика ще постигне ръст от 3.5 % през тази година.
По думите на Бернанке, цитиран от BBC, Америка ще остане относително незасегната от проблемите на Гърция, Португалия и други подобни европейски страни. В последно време притесненията, че възстановяването на САЩ ще бъде възпрепятствано от разпространяването на дълговата криза на Европа се засилиха, предимно заради опасенията от ограничаване на кредитирането по света като цяло.
В рамките на месец във Федералния резерв на САЩ разработваха стратегия за затягане на монетарната политика на страната, чието прилагане обаче едва ли ще бъде факт в скоро време, става ясно от публикация на The Wall Street Journal, цитирана от електронното издание на в. Ведомости.
Според Бернанке заслужаващият доверие план по намаляване на бюджетния дефицит ще помогне за „запазване на ниските лихвени ставки, както и успокояване на темпа на ръст” в най- близко бъдеще. И въпреки, че икономиката на страната в момента е твърде слаба, за да бъде приложен подобен план, все пак такъв е необходим, за да бъде избегната възможността от това САЩ да повтори пътя на Гърция, отбелязва Бернанке, цитиран от в. Ведомости.

Бюджетният дефицит на САЩ достигна исторически рекорд през април, когато правителството запази без промяна равнището на държавните разходи в опит да подпомогне възстановяването на икономиката, а бюджетните приходи рязко се понижиха, предаде Асошиейтед прес.
През април дефицитът е нараснал до $ 82,7 млрд. спрямо $ 20 млрд. през същия месец на 2009 година и е най-високият дефицит за този месец, откакто се води статистиката, стана ясно от данни на финансовото министерство на САЩ.
През май правителството обикновено отчита излишък, тъй като данъкоплатците декларират данъците върху доходите си.
Вноските от данъка върху доходите обаче тази година са се понижили заради рецесията, която остави без работа милиони хора.
Общо бюджетните приходи през април са се понижили със 7,9 на сто на годишна основа.
През февруари правителството прогнозира, че през 2010 г. бюджетният дефицит ще достигне исторически рекорд от $ 1,56 трлн., превишавайки предишния рекорд от $ 1,4 трлн., който бе отчетен през 2009 година, припомня АП.   


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg