EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Берлин подпомага с евтин ток компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Берлин подпомага с евтин ток компании

mail15:30 | 13.03.2013прегледи 494 коментарикоментари 0


Германския канцлер Ангела Меркел се обяви за реформиране на системата, при която енергоемките предприятия в Германия получават преференциални тарифи за електроенергията, но в крайна сметка това се отразява на частните потребители, предаде ИТАР-ТАСС. Меркел направи изказването си в Берлин след среща с представители на икономически и политически кръгове. Както е известно от миналата седмица Европейската комисия е започнала задълбочено разследване във връзка с предполагаема незаконна държавна помощ в Германия, където някои предприятия, потребители на електричество, вероятно са облагодетелствани от финансови облекчения във вреда на сдруженията на потребителите.

ЕК е получила редица жалби от сдружения на потребителите, компании от енергийния сектор и граждани, които оценяват тази облага като незаконна държавна помощ. Според различни оценки, през 2012 година финансовото изражение на тези облекчения е достигнало сумата от 440 милиона евро, а тази година ще достигне 800 милиона. Затова в Брюксел поставят под въпрос спазването от Берлин на правилата за конкуренцията на енергийния пазар.
"От наша гледна точка това не е държавна помощ, защото тази мярка се финансира от всички", реагира на пресконференция говорителят на министерството на икономиката, който отговаря за
тези проблеми. Върховният съд в Дюселдорф обаче призна за незаконни такива
облекчения за предприятията. "Водим с Еврокомисията много интензивен диалог (по този въпрос)", заяви днес Меркел. По думите й сегашната система трябва да се реформира, но е необходимо да се избегне твърде драстично намаляване на тези облекчения. "Трябва да намерим коректен метод, за да не поставим в неизгодно положение (германската) промишленост в условията на световна конкуренция", допълни канцлерът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg