EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Берлин с данък "нощувка"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Берлин с данък "нощувка"

mail16:00 | 25.11.2011прегледи 437 коментарикоментари 0


Хотелите в Берлин ще поскъпнат, след като властите в столицата на Германия въведат данък върху нощувките в градските хотели - така наречения градски данък. Според предварителни данни данъкът ще надхвърли 5% от стойността на нощувката, съобщава thexperts.bg. Представителите на туристическата индустрия на Берлин са окачествили плановете на общината като истински грабеж. Берлин е най-популярният туристически град в Германия, където всяка година се реализират 20 млн нощувки.
Предвижда се данъкът да плащат всички гости на хотелите. Смятам за коректно гостите на Берлин да плащат част от разходите за издръжка на туристическите и културни забележителности в Берлин, е заявил, цитиран от Spiegel, сенаторът по финансовите въпроси Улрих Нусбаум. Днес същите чиновници, които само преди година и половина управляващите се отказваха от данък върху нощувката, смятат, че са нужни повече приходи, за да бъде бюджетът по-балансиран.
В момента подобен данък има в Кьолн, където гостите на хотелите плащат 5% от стойността на нощувката. Аналогична мярка възнамеряват да въведат властите на Хамбург и Ваймар. В Мюнхен, където се взимаха по €2,5 за нощувка от туристите, съдът обяви данъка за незаконен, а в Ерфурт, Бинген и Трир съдилищата все още не са се произнесли.

Въпросът за въвеждането на градски данък периодично се поставя от 1994 г. насам, но досега представителите на туристическата индустрия успяваха да блокират намеренията на чиновниците. Размерът на данъка засега се обсъжда, но според Spiegel има предложения да са над 5% от цената на нощувката.
Хотелиерите се опасяват, че заради поскъпването на хотелите туристическият поток към Берлин ще намалее. Междувременно чиновниците вече пресмятат какви ще са допълнителните приходи в градската хазна и посочват за пример Кьолн, където миналата година са събрани допълнително 7 млн евро, а тази година се очаква двойно по-голяма сума. В Берлин, където броят на нощувките е 20 млн нощувки годишно, постъпленията могат да достигнат 50 млн евро.
Според последното проучване на портала Trivago, който сравнява цените на хотелите на 50 най-популярни европейскиграда, през ноември средната стойност на нощувката в Берлин е 88 евро, докато нощувка в Рим е 117 евро, а в Париж – 167 евро.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg