EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бензинът поскъпна с 14 ст.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бензинът поскъпна с 14 ст.

mail16:10 | 15.08.2023прегледи 583 коментарикоментари 0


За последния един месец бензинът по бензиностанциите в България е поскъпнал с 14 стотинки за литър или с 5,47 процента. Това показват данните на платформата "Фюело" (Fuelo). Ако на 10 юли бензин A95 се е продавал за 2,56 лева за литър, то към момента средната му цена на дребно е 2,70 лева за литър. Подобно е поскъпването на този вид гориво и за последните 3 месеца.

Дизелът за последния месец е поскъпнал с 20 стотинки за литър (8,13 на сто). На 10 юли литър от този вид гориво се е търгувал за 2,46 лева, а сега цената е средно 2,66 лева за литър, сочат още данните на "Фюело". За последните 3 месеца дизелът е поскъпнал с 13 стотинки (5,14 на сто) с тенденция на поскъпване.

За разглеждания едномесечен период се отчита поскъпване и при пропан-бутана с 28,41 процента или с 25 стотинки за литър. На 10 юли той е струвал 88 стотинки за литър, докато в момента е 1,13 лева за литър. За последните 3 месеца пропан-бутанът е поскъпнал със 7 стотинки за литър (6,6 процента) с тенденция на поскъпване.

За един месец цената на метана се е повишила с 2 стотинки за килограм (1,01 на сто), показват още данните на "Фюело". На 10 юли метанът по бензиностанциите в страната е струвал 1,99 лева за килограм, а сега се продава средно за 2,01 лева за килограм. За последните 3 месеца метанът е поевтинял с 25 стотинки за килограм (минус 11,06 процента),но тенденцията е на поскъпване.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев коментира пред БТА, че светът и пазарите на горива като цяло нямат нищо общо с тенденциите от преди 5-10 години, когато е имало сезонност и цикли. "В момента ние сме в нецикличност. В края на сезона източната част на света се събуди.

Търсенето на дизелови горива скочи много осезаемо, което води до поскъпване на нефта. Българският пазар беше с много атрактивни и добри цени, но той се ръководи изцяло от международните пазари", заяви Терзиев.

По думите на председателя на БПГА пазарът на горива в България дори в момента "изостава" в цената. Затова той прогнозира, че през следващите седмици най-масовите горива по бензиностанциите ще поскъпнат минимално, но регулярно. Терзиев не се ангажира с точна прогноза докъде точно ще стигне това повишение. 

Експертът припомни, че миналата година бензинът е бил по-евтин от дизеловото гориво на международните пазари в доларово изражение, като тази тенденция винаги е била обратна. Той посочи, че в началото на месец май и юни тази година се е върнал паритетът, като в края на юли и началото на август дизеловото гориво "отново смачка разликата спрямо бензина".

Терзиев обърна внимание, че винаги бензинът е бил по-скъп от дизела, но в момента цените на двете горива са изравнени, като миналата седмица дори е имало ситуация, в която дизеловото гориво е било по-скъпо.

Поскъпването при пропан-бутаната се дължи на това, че този вид гориво отново се продава с акциз, обясни председателят на БПГА. Според него тенденцията в края на лятото е, че с поскъпването на другите видове горива цената на пропан-бутана също ще се повишава.

"Аз имам своите опасения, че с края на туристическия сезон няма да видим понижение на цените. С други думи - никой не гледа да ограби хората, които искат да отидат на море", заяви Терзиев.

Според него в момента българските търговци продават горивата около себестойността, на която те ги купуват. Той изтъкна, че пазарът е много асиметричен. Председателят на БПГА напомни, че е имало години, в които общата девиация от повишение и понижение в рамките на цял месец е била в рамките от 5-10 долара на тон на готовия продукт. В момента има дневни флуктуации от 60 долара в рамките на 20 часа. Затова търговците предпочитат да изчакат.

Терзиев посочи, че нефтът наскоро се е продавал за 70 долара за тон, докато в момента е над 86. "Това, което се случва в момента на пазара за горива на дребно, е напълно нормално и следва международните тенденции. Няма нищо общо нито със сезона, нито с "Росенец", нито с дерогацията", посочи председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Цените на петрола на 7 август достигнаха най-високото равнище от средата на април след атаката срещу ключови руски съоръжения за износ на "черно злато" и разширяване на производствените ограничения на Саудитска Арабия. 

На 4 август министерският панел на ОПЕК+ обяви, че не е направил промени в текущата политика на алианса по отношение на добива на петрол. Саудитска Арабия обяви, че удължава доброволното съкращаване на производството си - 1 милиона барела на ден до септември, с което тласна цените на петрола допълнително нагоре.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037