EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бен Бернанке с $85 в портфейла си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бен Бернанке с $85 в портфейла си

mail11:19 | 21.12.2009прегледи 1140 коментарикоментари 0


Доколкото става дума за влияние и изобщо за икономическата ситуация през годината, то главното действащо лице е Бен Бернанке. Така сп. Time мотивира решението си за избора на Бен Бернанке за човек на годината.
Чрез поста, който заема във Федералния резерв на САЩ, Бернанке контролира повече пари, от който и да било друг човек в света, пише днес в. Ведомости. При това той изглежда добре разбира, че от кризата страдат обикновените хора, а самият той се държи като обикновен американец: кара Ford Focus, държи парите си в банката, домът му е купен с кредит.
Както при по- голямата част от американците, кредитът на Бернанке е с плаваща лихва, която след първите няколко години рязко се е повишила. В резултат пред сп. Time председателят на ФЕД съобщава, че наскоро му се е наложило да рефинансира кредита си. В момента трябва да изплаща 30 - годишен кредит с фиксирана ставка не по- голяма от 5 %, отбелязва изданието.
Излиза така, че чрез своите действия в посока на поддържане на ипотечния пазар (ФЕД конкретно реализира програма по изкупуване на $1,25 трлн. ипотечни облигации,
издадени и гарантирани от агенции Fannie Mae и Freddie Mac)  Бернанке опосредствано е помогнал и на самия себе си: преди две години средната фиксирана лихва по 30 - годишен кредит е била  5,84%. Това, разбира се, е страничен ефект от действията на ФЕД, без които, по мнението на експертите на пазара на недвижими имоти, дори и след започналото възстановяване от икономическата криза, би било трудно стабилизирането на пазара и още повече американци биха загубили домовете си.
От отчета за доходите на Бернанке става ясно, че годишната му заплата през 2008 г. е била $191 300. По време на интервюто по повод наградата „Човек на годината”, журналистите от сп. Time разглеждат и портфейла на Бернанке. Оказва се, че портфейлът съдържа дебитна карта American Express, застраховка, шофьорска книжка и $85.
По отношение на регулацията на бонусите на банкерите Бернанке споделя позицията на  обществото. „Смятам, че банкерите трябва да се погледнат в огледалото и да решат, че трябва да ограничат изплащането на бонуси сами на себе си, имайки предвид колко спасителни за финансовата система средства бяха отпуснати от правителството и данъкоплатците.”
В общи линии председателят на ФЕД е като другите хора. С непоколебима увереност Бернанке заявява, че „Работата на Федералния резерв е да правиш правилните неща, да приемаш присърце дългосрочните икономически интереси, а това понякога означава да водиш непопулярна икономика”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972