EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белите вина на Венето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белите вина на Венето

mail13:00 | 22.08.2011прегледи 553 коментарикоментари 0


DiVino.bg
Темата за бяло италианско вино от Венето (ударението е на първото е), е едновременно трудна и лесна и е доста важно как ще я започнеш, за да станат ясни повечето неща още в самото начало. Ако само кажем "просеко" читателят вече е направил крачка напред. А припомняйки си характера на това весело вино, ще иска да чуе малко повече пък за този толкова древен, аристократичен и противоречив във винено отношение район в Италия.
Някога център на Венецианската Република, днес Венето е богата и високо индустриализирана провинция, наследила изключително историческо, природно, културно, занаятчийско и кулинарно богатство. Намира се в Североизточна Италия и граничи с регионите Фриули Венеция Джулия, Емилия-Романя, Ломбардия, Трентино - Алто Адидже, а в най-северния си край - с Австрия.
Венето е голямо и във винено отношение, дали главно в количествено или и в качествено, е спорен въпрос. Верона и Тревизо, наред с някои сицилиански провинции, всяка година произвеждат най-много литри вино от цяла Италия. На теория то би трябвало да е висококачествено поради високия процент DOC вина (тоест такива, с контролирано наименование за произход). Фактически не е точно така поради изкуственото увеличение на DOC-площите и покачването на максимално разрешените добиви. С други думи и тук, както в много други европейски райони, е важно опитването на много вина и познаването на производителя.
Във Венето има всичко като стил и цвят на виното: от леко пино гриджо до най-сериозно амароне, от пенливо и весело просеко до десертното Recioto di Soave (речото ди Соаве). И колкото да им се иска да останат в историята с основаното още през 1885 година училище по енология Conegliano, с едно от най-големите изложения в Европа - Винитали - или с първата Strada del Vino, по всяка вероятност светът ще запомни венецианците с просекото, олицетовряващо по-добре от всяко друго идеята за dolce far niente (от италиански - безгрижно безделие, бел авт.).
Просеко не беше част от тази дегустация (но пък имаме дегустирани просеко не чак толкова отдавна, за които ще намерите повече информация тук). Този път се концентрирахме върху вината от или с участието на (вездесъщото) пино гриджо, гарганега, требиано ди соаве или вердуцо - главните бели сортове на Венето. Всеки сам може да преброи вината, да прочете дегустационните бележки и да си направи съответните изводи, особено виждайки цените.
Практическият съвет, който можем да дадем за тези вина е, че те са идеалните вина за начало - на вечер, на парти, както и на пръв контакт с виното. Когато решите да покръствате някой бирен или ракиен фен, трябва да хванете ръката му и да започнете да изписвате винената азбука с него:

- а = п и н о г р и д ж о;

- б = п р о с е к о;

- в = ...

Ето и самите вина в дегустацията, в която този път взеха участие Ефросия Благоева, Цветанка Делчева, Юлия Костадинова, Яна Петкова, Емил Коралов и Ясен Захариев.

Masi Serego Alighieri Possessioni Bianco 2010

Masi Masianco Vendemia Pinot Grigio & Verduzzo 2010

Santi Soave Cassico Monteforte 2009

Lamberti Bianco di Custoza 2010

Operetto Garganega & Pinot Grigio 2010

Folonari Pinot Grigio & Garganega 2010

Pregio Garganega & Pinot Grigio Delle Venezie 2010

Donini Pinot Grigio Garganega 2010
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg