EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белгия удължава живота на реактори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белгия удължава живота на реактори

mail07:35 | 09.03.2023прегледи 895 коментарикоментари 0


Белгийският ядрен регулатор препоръча на правителството да не удължава живота на трите най-стари реактора, с които страната разполага, а вместо това да бъде удължен животът на двата по-нови, за да могат те да работят пълноценно през следващите две зими, предаде Ройтерс. Препоръката е видяна от агенцията, но все още не е официално оповестена.

Удължаването на експлоатацията на реакторите "Дул-1" и "Дул-2" и на "Тианж-1" би създало проблеми в сферата на сигурността и би изисквало зареждане със свежо ядрено гориво, както и би наложило промени и допълнения в законовата рамка, посочват от регулатора. Освен това то би влязло в противоречие с желанията на ядрения оператор "Електрабел" (Electrabel), дъщерно дружество на френската компания "Анжи" (Engie).

Вместо това регулаторът препоръчва удължаване на живота на реакторите "Дул-4" и "Тианж-3", без те да бъдат спирани за цялостно подобряване на сигурността. По силата на предложението те могат да бъдат подложени на поетапно подобряване на сигурността, за да отговорят на все по-строгите изисквания.

Белгийското правителство е обсъдило предложенията и е решила да поиска от "Електрабел" да представи план за подобряване на сигурността на "Дул-4" и "Тианж-3", без те да бъдат спирани. Предишната идея беше двата реактора да спрат да функционират през 2025 г., за да бъде подобрена сигурността им, след което отново да бъдат пуснати в действие "най-рано" през ноември 2025 г.

Това обаче може да доведе до липса на 1,5 гигавата електричество, което няма как да бъде компенсирано, твърди регулаторът и препоръчва частична замяна на ядреното гориво на двата реактора през лятото на 2025 г.

Говорител на правителството отказа да посочи, дали кабинетът е взел решение по темата, но допълни, че мнението на регулатора ще бъде "взето предвид".

"Анжи" отказа коментар и повтори казаното от главния изпълнителен директор на компанията Катрин Макгрегър в края на февруари при представянето на годишните резултати на групата. "Удължаване на живота на "Дул-1" и Дул-2" и "Тианж-1" на този етап не се обсъжда и не планираме да се случи. Те са почти на 50 години, те са в края на живота си."

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg