EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белгия с режим на тока?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белгия с режим на тока?

mail07:40 | 25.03.2013прегледи 621 коментарикоментари 0


На 17 януари Белгия е избегнала въвеждане на режим за използването на електричество в страната, разкрива с дву месечно закъснение вестник "Авнир", цитиран от БТА. Ако се бе стигнало до това положение, за което експертите предупреждаваха отдавна, то националните мощности за производство на ток щяха да работят на пълен режим, щеше да се внася максималното възможно количество електроенергия от други държави, но въпреки това потреблението нямаше да може да бъде задоволено.

Една от причините за този предотвратен сценарий е особено студената зима. Според статистиката 2013 г. е била с най-тежкатазима през последните над 100 години. В зимния период дните са кратки, а това прави неефективни системите за производство на ток от дневна светлина. Допълнително системата бива претоварвана, когато вятърът стихне и в резултат спрат работа ветрогенераторите.
Преди два месеца белгийските власти са били съвсем близо доприемането на авариен план, при който някои от производствата да намалят потреблението на ток. Втората стъпка в този план предвижда изключването на захранването в определени райони от страната. Най-трудният период е бил от 16 до 25 януари, когато енергийните оператори са били на път да въведат извънредните си планове, ако потреблението на електричество нарасне с още 50 мегавата. От миналата година два от общо седемте ядрени блока в Белгия са спрени, след като в корпусите им бяха открити микроскопични пукнатини. Все още не е известно дали реакторите ще бъдат върнати в режим, тъй като липсва окончателно експертно становище. Белгия внася ток основно от Франция, но преносната мрежа е с капацитет, чийто максимум е бил достигнат в критичнитедни.


 


Тагове: Белгия, режим, ток
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165