EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белгия пое председателството на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белгия пое председателството на ЕС

mail13:00 | 01.07.2010прегледи 777 коментарикоментари 0


От днес до края на годината ротационен председател на Европейския съюз ще бъде Белгия, съобщи кореспондент на БНР. Въпреки, че поема тази роля с правителство в оставка, кралството има амбициозна програма за икономическата и финансова стабилизация в Европейския съюз, за преодоляване на социалните последици от кризата, както и в областта на иновациите и климатичните промени.

Укрепването на финансовия надзор и по-нататъшното стабилизиране на европейската икономика от само себе си попаднаха най-горе в дневния ред на белгийското председателство – то обаче добавя веднага след тях социалните ефекти от кризата – най-вече - бедността и безработицата.

Зелените технологии, като източник на растеж и заетост, са друг акцент за това председателство, от което се очаква още да допринесе през декември в Канкун да бъде постигнат несъстоялия се в Копенхаген глобален компромис по промените в климата.

Белгия смята да превърне самото председателство в модел за зелено управление и да сведе до минимум вредните емисии от пътувания, както и суровините, материалите и енергията за масови прояви и административна дейност. Иновациите и новите технологии също ще са във фокуса на белгийското председателство – именно на тях ще бъде посветена есенната среща на върха през октомври.

Тези приоритети ще се спазват независимо какво правителство ще има в Белгия, защото са одобрени от всички политически сили, увери премиерът в оставка Ив Льотерм. Коалиционните преговори тук продължават без изгледи за скорошен успех и според мнозина той може да остане на тази длъжност до края на ротационното председателство.

За Белгия то ще е 12-ото поред, а от Европейската комисия и Европейския парламент вече обявиха, че имат пълно доверие в опита и отговорността на администрацията, дипломатите и политическата класа в кралството, и не очакват проблеми с тях.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg