EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Белгия опитва да удължи живота на ядрените си реактори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белгия опитва да удължи живота на ядрените си реактори

mail18:30 | 02.10.2009прегледи 611 коментарикоментари 0


Белгийският министър на енергетиката Пол Маниет поиска да се удължи с 10 години действието на три ядрени реактора в Белгия, които по закон от 2003 г. трябва да бъдат затворени до 2015 г.
Това стана след изготвянето на доклад от специална група експерти за последствията от затварянето на ядрени реактори за енергийния баланс и за техническите възможности животът на реакторите да бъде удължен.
Като отбелязват, че до 2020 г. Белгия трябва да намали потреблението на електричество с 20% и че същата година делът на енергия от възобновяеми източници трябва да достигне 13 на сто, както изисква Европейският съюз от Белгия, експертите препоръчват да се забави затварянето на ядрени реактори 1 и 2  в централата "Доел" и 1 в централата "Тианж", което е планирано да стане през 2015 г.
Според доклада "целите, поставени пред нашата страна /Белгия/ за намаляване на енергийното потребление и използване на възобновяеми енергийни източници не са достатъчни да запълнят производствения дефицит, ако трите реактора бъдат затворени през 2015 г. Положението трябва отново да бъде анализирано в рамките на 10 години, за да се оцени ново удължаване на  действието им с 10 години, както и да се забави с 20 години затварянето на другите реактори - 3 и 4 в "Доел" , 2 и 3 - в "Тианж", което според закона от 2003 г трябва да стане през 2025 година.
Зелените партии в Белгия - Грун във Фландрия и Еколо във Валония, реагираха остро след изразеното мнение от министъра. Те го обвиниха, че е поръчал заключения, а не доклад, както и че защитава интересите на големите енергийни производители GDF-Suez. Тази компания притежава най-големия белгийски производител на електричество Electrabel.
С функциониращи ядрени централи на 40 години Белгия ще се превърне в истинско световно опитно зайче по отношение на ядрената сигурност. Да се продължава животът на стари  ядрени електроцентрали е залагане върху сигурността на гражданите, възнегодуваха  двете партии.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg