EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белгия и Испания внасят 50% повече руски втенен газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белгия и Испания внасят 50% повече руски втенен газ

mail11:30 | 07.11.2023прегледи 586 коментарикоментари 0


Белгия и Испания са увеличили вноса си на руски втечнен природен газ с 50% през 2023 г. в сравнение с миналата година, според Института за енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA).

В доклад на мозъчният тръст се посочва, че разликата между капацитета на ЕС за втечнен газ и търсенето продължава да се увеличава, увеличавайки вноса от Русия.

Европейският внос на руски втечне газ между януари и септември остава стабилен в сравнение със същия период през 2022 г., пише IEEFA, добавяйки, че терминалите в Белгия и Франция са продължили да доставят втечнен газ от руския проект „Ямал“.

ЕС е купил втечнен газ 41 милиарда евро от януари до юли 2023 г., като най-голям е делът на вноса от САЩ (17,2 милиарда евро), следвани от Русия (5,5 милиарда евро) и Катар (5,4 милиарда евро). Тези три държави са най-големите бенефициенти, се посочва в доклада.

„Спадът в търсенето на газ е предизвикателство към наратива, че Европа се нуждае от повече инфраструктура за втечнен газ, за да постигне целите си за енергийна сигурност. Данните показват, че не е така“, каза анализаторът на IEEFA Ана Мария Джалер-Макаревич.

„Въпреки значителния напредък към намаляване на потреблението на газ, страните в Европа рискуват да заменят зависимостта си от руски тръбопроводи с излишна система за втечнен газ, което допълнително излага континента на нестабилни цени“, добави тя.

ЕС забрани вноса на руски нефт по море от началото на конфликта в Украйна и драстично намали доставките на тръбопроводен газ от Москва. Втечненият газ обаче досега остава несанкциониран въпреки многократните призиви от политици от ЕС.

Източник: obektivno.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg