EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белгия губи доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белгия губи доверие

mail15:00 | 11.07.2011прегледи 756 коментарикоментари 0


Без правителство Белгия може да изгуби доверието на международните инвеститори в дългосрочен план. Това съобщават медиите в кралството, като се позовават на експерти по икономика. Съществува голям риск рейтинговите агенции да понижат оценката си за страната, се посочва в информациите. Експертът от частна белгийска финансова институция Александер де Грот отбелязва, че през декември 2010 г. агенцията "Standard&Poors" е предупредила, че може да понижи рейтинга на Белгия заради продължаващата политическа криза в страната от АА+ на АА. В настоящата ситуация разликите в рейтинга на Белгия и на Германия водят до резултата, че кралството обслужва по-скъпо държавния си дълг. В момента Брюксел плаща на капиталовите пазари с 1,19 % повече в сравнение с Берлин по дълга си за 10-годишен период, уточнява Де Грот.
Според медийната група RTL, публикациите в международната преса за политическата ситуация в Белгия може да повлияят на мнението на финансовите пазари и на тяхната оценка за страната. По мнението на финансиста Етиен дьо Калатей, възможността от появата на ефекта на доминото на европейските финансови пазари е голяма, макар засега на дневен ред да са повече Гърция, Испания и Италия. Ако нещата продължат да се развиват, както досега с Португалия и Ирландия, можем да очакваме проблеми и за Белгия, коментира той. Тревогите за политическата обстановка в кралството продължават, след като вчера председателят на Нов фламандски алианс /НФА/ Барт де Вевер потвърди окончателно, че няма да преговаря по предложената програма за шестата реформа на държавата, изготвена от мандатоносителя и председател на партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо. Медиите цитират социологическо проучване, според което в последните дни НФА губи 4 процента от избирателите, гласували за партията преди година, но печели одобрението на нови 16 на сто, които през юни 2010 г. са подкрепили друга политическа сила. Програмата на Ди Рупо бе подкрепена от всички партии в кралството, без НФА - победител в последните избори. Християндемократи и фламандци заявиха, че подкрепят програмата, но няма да участват в преговорите, ако НФА не присъстват в разискванията.
По-късно тази седмица се очаква крал Албер Втори да оповести решението си, след като в петък Ди Рупо върна връчения му мандат. Възможно е кралят да реши мандатоносителят да възобнови мисията си, както и да връчи мандата на друга политическа сила. Третата възможност е насрочването на нови избори, което изглежда все по-вероятен изход. Данните от социологическите изследвания показват, че 62 процента от фламандското население в страната подкрепят поведението на Де Вевер. Според наблюдатели той работи за провал на преговорите и насрочване на референдум за разделянето на страната. На този фон днес в Брюксел започна извънредната среща, свикана от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, в която участват високопоставени европейски ръководители. Очаква се те да координират втория план за помощ за Гърция и да обсъдят опасенията от разпространение на дълговата криза към Италия. В срещата, за която не бе официално съобщено по-рано, участват президентът на Европейската централна банка, председателят на Еврогрупата, председателят на Европейската комисия и еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159