EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белгийска фирма спъва "Набуко" и "Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белгийска фирма спъва "Набуко" и "Южен поток”

mail16:15 | 12.10.2010прегледи 1248 коментарикоментари 0


Малко известен белгийски бизнесмен казва, че компанията му възнамерява да сключи сделка за доставка на компресиран газ с Туркменистан през ноември, коте може да се окаже спънка за европейския газов проект "Набуко" и  руския "Южен поток", съобщи
 днес електронното издание "И Ю Обзървър".
Не са много хората в средите на ЕС, които са чували за тихо говорещия, 40-годишен белгийски адвокат Коен Мин, който е главен изпълнителен директор на брюкселската инженерингова фирма Enex и който е почетен консул на Туркменистан в Белгия и ЕС.
Пред "И Ю Обзървър" Коен Мин посочи, че Enex и консорциум от неназовани енергийни компании от ЕС се готвят да предадат окончателната си оферта на Ашхабад следващия месец.
"Вярвам, че ще имаме споразумение през ноември. Ако всичко върви по план, мисля, че ще бъдем готови с предложението за туркменистанската страна", посочи Коен Мин.
Главният изпълнителен директор на Enex е в добра позиция, за да знае намеренията на Ашхабад, отбелязва изданието. Той редовно се чува по телефона с туркменистанския вицепремиер Ягшигелди Какаиев  и външния министър Рашид Мередов. Само тази
година лично се е срещнал седем пъти с туркменистанския президент  Гурбангули Бердимухамедов. Компанията му  през последните години е посредничила при чуждестранни инвестиции в енергийния сектор на страната за общо 430 милиона евро.
Проектът за компресиран газ предвижда да се превозват с кораби през Каспийско море до Азербайджан между 3 и 4 милиарда кубични метра газ годишно и да се подава през съществуващия газопровод Баку-Тбилиси -Ерзурум в Турция.
Все още не е ясно кой ще изгради газопровода от Турция до пазара на ЕС и дали Туркменистан ще участва във водения от Enex консорциум за пренос на газ или просто ще продава газ на границата си. Коен Мин обаче планира да направи първите доставки пред 2013 или 2014 година.
Някои дипломати от ЕС, които са чували за Коен Мин, са на мнение, че той може да е руско подставено лице, което се опитва да попречи на "Набуко". Той обаче отрича. Доста по-големият европейски проект има потенциала да изкове нови политически
връзки между Туркменистан и Запада и да засили интеграцията на ЕС със страните от Южен Кавказ в старата сфера на влияние на Русия.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу планира да посети Каспийския регион в края на ноември или в началото на декември, за да рекламира "Набуко".
Газовата дипломация на ЕС обаче се препъва през последните месеци. Туркменистан отказа да присъства на министерската среща в Брюксел на 1 октомври, като се извини с проблеми в дневния ред и че му е омръзнало от това, което определя като липса на
решителни действия на ЕС по програмата.
Предвижда се по газопровода "Набуко" да се транспортира природен газ от Туркменистан и Азербайджан до Европа, като се заобикаля Русия. Капацитетът му ще бъде 31 милиарда кубични метра газ годишно, което ще бъде не повече от 5 процента от нуждите на ЕС през 2020 година.
Дългият 900 км газопровод "Южен поток" ще доставя до 64 милиарда кубични метра газ на година от Русия. Ще преминава по дъното на Черно море, а за сухопътната част Москва е подписала междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария,
Гърция, Словения, Хърватия и Австрия. Започването на експлоатацията му се очаква в началото на 2015 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg