EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Беларус търси петролни алтернативи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Беларус търси петролни алтернативи

mail19:20 | 29.01.2020прегледи 1530 коментарикоментари 0


Беларус търси алтернативи на руския петрол и преговаря със Съединените щати, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) за доставки, заяви президентът Александър Лукашенко, цитиран от Ройтерс, която се позовава на агенция Белта.

Беларус и Русия не успяха да постигнат споразумение по договор за петролни доставки през тази година, което накара Москва да спре подаването за беларуски рафинерии. По-късно, на 4 януари, те бяха частично възстановени.

Лукашенко обвинява Кремъл, че иска да принуди Беларус да влезе в съюз с Русия, което според него ще означава край на политическата му кариера. Той е предложил нов кръг преговори с руския президент Владимир Путин за решаване на спора с петролните доставки.

Президентът на Беларус, цитиран от ТАСС, посочи, че руските компании са поискали от Минск да плаща премия от 15-16 долара на тон към цената на петрола. "Умножено по 24 милиона тона - това е прилична сума", каза Лукашенко.

Беларус очаква да получи идната седмица първата партида петрол от Норвегия, след като основният й доставчик, Русия, спря подаването на суровината в началото на месеца. Това заяви днес говорителят на компанията Белнефтехим Александър Тишченко.

По-рано първият вицепремиер Дмитрий Крутой съобщи, че правителството е отправило търговски предложения за закупуване на петрол от Украйна, Полша, Казахстан и балтийските страни.

Междувременно Беларус започна да получава петрол от Норвегия.

Първите количества норвежки нефт са доставени през литовското пристанище Клайпеда в беларуската рафинерия "Нафтан". Договорени са общо 86 хиляди тона.

След провала на преговорите между Минск и Москва Русия спря да подава петрол към съседния си Беларус.

По-късно руските власти частично подновиха доставките, но беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че ще търси алтернативни източници.

Изпратени са оферти в Украйна, Полша, Литва, Латвия, Естония, Казахстан и Азербайджан, а в петък Лукашенко обяви, че преговаря за петролни доставки и със САЩ, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.


Тагове: Беларус, петрол
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg