EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Безсрочна стачка в Renault

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безсрочна стачка в Renault

mail08:07 | 03.06.2020прегледи 855 коментарикоментари 0


Работниците от френския автомобилостроител Renault в Шоази-льо-Роа край Париж обявиха безсрочна стачка заради планираното закриване на завода до 2022 година в рамките на план за икономии, предвиждащ съкращаването на 4600 позиции във Франция за период от три години (10 процента от персонала в страната), съобщи BFMTV.

Този обект е единственият обявен за окончателно закриване сред 14-те завода на групата във Франция. Дейността му ще бъде преместена в предприятието във Флен, в департамента Ивлин, допълва БТА.

Около 200 служители на Renault от общо 262 в обекта в Шоази-льо-Роа бяха в стачка по призива на синдикатите. Дейността на завода е спряна.

Представители на профсъюзите предупредиха, че се подготвят протести във всички предприятия на автомобилната компания във Франция, включващи близо 15 000 работници и инженери, много от които все още работят дистанционно заради епидемията от коронавирус.

Изпитващата затруднения Renault обяви миналата седмица план за икономии за над €2 млрд. и банков заем от €5 млрд., който трябва да бъде гарантиран от държавата.

Министърът на икономиката Брюно Льо Мер изрази желание ръководството на компанията да проведе конструктивен и прозрачен социален диалог за бъдещето на обектите на групата, за бъде одобрен заемът.

Министърът се срещна тази сутрин с представители на синдикатите от предприятието в северния град Мобьож, с местни ръководители и с президента на Рено Жан-Доминик Сенар, за да обсъди бъдещето на обекта.

Групата планира да прехвърли производството на електрически ванове Kangoo в другия си завод на Север, в Дуе, на около 70 км от Мобьож, заедно с около 2900 служители. Планът предизвика гнева на работниците от предприятието, които в петък спряха работа, а в събота протестираха пред завода.


Тагове: Renault, стачка
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 948