EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Безработицата в Първомай = 0

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработицата в Първомай = 0

mail06:25 | 07.05.2015прегледи 3009 коментарикоментари 0


Първомай може да се похвали с много работещи предприятия и ниска безработица, която през летния сезон на практика е равна на нула. Това коментира кметът на общината Ангел Папазов при откриването на традиционните Майски културни тържества в града, който стартирата на 1-ви май традиционно всяка година. Продуктите, произведени в първомайския регион, стават все по-разпознаваеми на външните пазари и все по-търсени от чуждестранните потребители, добави той. Кметът награди с грамоти и плакети над 10 инвеститори от района, които работят в сферата на леката промишленост и селското стопанство.

Бързоразвиващ се отрасъл е винопроизводството. Две винарни в с.Татарево и с.Искра произвеждат вино по най-съвременни технологии, увеличавайки постепенно капацитета си
През последните две години са открити 200 нови работни места. Чешката държавна фирма ЖПСВ, която от година и половина работи по поддръжката на железопътната инфраструктура в страната, е отворила цехове за производство на бетонови елементи за жп гари и за пресовани плочи за тротоари и павета. Предстои старт на цех за траверси.
Друга чешка компания – „Хроновски“ произвежда детайли за немски автомобили на територията на общината. Турската фирма „Алкао“ отвори свой склад в Първомай. На първо време тук се внася какао, което се продава в ЕС и съседни на България страни. Произвежда се и какао на прах и какаово масло.
Районът на Първомай е традиционен център на хранително-вкусовата промишленост, и в частност - на преработката на плодове и зеленчуци. Първомайската лютеница е запазена марка, позната в цялата страна и извън нея. На територията на общината функционират големи мандри, някои от които работят предимно за външния пазар. Сериозно застъпено е и шивашкото производство. Традиционно развито е и пасмантерийното производство. Наскоро в града заработи фабрика за стъклени мъниста, реализирана от чешки инвеститори.
Приносът на община Първомай към икономиката на Пловдивска област е 6,6% от нейния БВП. Стопанските субекти в общината са над 700, като половината от тях са в сферата на търговията
В близко бъдеще в землището на с.Караджалово предстои изграждането на голяма промишлена зона, тук има и соларен парк.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg