EUR 1.9558
USD 1.8084
CHF 1.9941
GBP 2.2981
CNY 2.4991
you tube
mobile version

Безработицата в Добрич = 8.9%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработицата в Добрич = 8.9%

mail16:28 | 01.10.2015прегледи 3182 коментарикоментари 0


Безработицата в област Добрич бележи спад с 0.2 пункта към края на август спрямо предходния месец и достига 8.9 на сто, съобщи директорът на бюрото по труда в областния град Васил Сивков, цитиран от БТА. Регистрираните хора без препитание са 7118 при 8054 души през миналия август.
През последния летен месец на работа в региона са постъпили 390 безработни, повечето от които са наети в реалната икономика.
В Добрич равнището на безработицата към края на август също спада - до 4.6 на сто при 4.7 на сто за юли. В сравнение със същия период на миналата година регистрираните безработни са с 305 души по-малко.
В бюрото по труда в Добрич към края на септември са обявени над 180 свободни работни позиции, информират от ведомството. Сред специалистите с висше образование най-много се търсят лекари, има свободни места и за инженери и учители. На завършили средно образование се предлага работа на заварчици, строители, бармани, фризьори и други.

В Инспекцията по труда в Добрич към края на септември са заверени 2590 образци на еднодневни трудови договори в земеделието, съобщи директорът на ведомството Маргарита Антонова обобщените данни за приключващата стопанска година. В региона 36 земеделски производители са наемали работници за прибиране на реколтата, като стопанинът-рекордьор е заверил 480 договора.
Най-много работници за краткотрайна сезонна работа са наемани в прибирането на реколтата от пипер - 770, и на ябълки - 375, посочиха от инспекцията. След последните промени в Кодекса на труда еднодневни договори са разписвани и за бране на праскови, домати, сливи, краставици, картофи, дини, орехи и други. Все още няма договори за бране на грозде, тъй като масовата кампания за прибиране на реколтата не е започнала, каза Маргарита Антонова.
Директорът на Инспекцията по труда посочи, че при проверките в земеделските стопанства не са установени нарушения на трудовото законодателство. По думите на Антонова работодателите най-често използват комбинация от еднодневни и стандартни трудови договори при наемането на работна ръка.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg