EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Безработица под 10%, за първи път след 2009

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработица под 10%, за първи път след 2009

mail12:39 | 27.08.2015прегледи 1510 коментарикоментари 0


Явор Алексиев, икономист в Института за пазарна икономика в интервю за Агенция „Фокус”.

-През второто тримесечие на 2015 година броят на заетите в България надхвърли над 3 000 000 души, като това се случва за първи път от 2010 година. На какво се дължи развитието на пазара на труда?
Явор Алексиев:Това, което виждаме като възстановяване на пазара на труда, започна още в края на 2013 година и началото на 2014 година. Това е естествената тенденция на възстановяване на икономиката. Брутният вътрешен продукт (БВП) през последните няколко месеца нараства дори по-бързо, отколкото бяха очакванията не само на нашето правителство, но и на Международния валутен фонд (МВФ) и на Европейската комисия (ЕК). Заздравяващият пазар на труда и развитието на заетостта показва, че икономиката върви напред и има повече работа за повече хора.
-Каква е икономическата активност на населението, какъв е общият брой на обезкуражените лица, както и коефициентът на безработицата?
Явор Алексиев: През второто тримесечие на годината безработицата падна под 10% за първи път от началото на кризата - за първи път от 2009 г. Икономическата активност постепенно се повишава и това беше причината да говорим за подобряването на пазара на труда още от края на 2013 г. Тогава се наблюдаваше следния феномен - повече хора работеха, но имаше и повече безработни. Получи се объркване и се появи въпросът защо безработицата се покачва, след като има повече хора, които работят. Това се дължи именно на икономическата активност и на това, че хора, които не са имали намерение да работят и до този момент не са търсили работа (т.нар. обезкуражени), започват да търсят работа и или започват работа, или остават безработни. По-високата икономическа активност показваше, че пазарът на труда върви в правилна посока още преди две години. В момента икономическата активност се повишава, а вече има и спад на безработицата на фона на повече работни места. Броят на обезкуражените лица вече са доста по-малко - около 200 000 души, докато в един момент борят им беше над 300 000 души. Това е една положителна тенденция, която показва, че хора, които не са виждали смисъл дори да търсят работа, вече считат, че могат да намерят такава и го правят.
-В кои части на страната се повишава заетостта?
Явор Алексиев:Заетостта се повишава най-вече в Северна България, което е странно на фона на това, че масата от работни места, които се създаваха бяха на юг от Стара планина. Специално през периода април-юни 2015 година най-много работни места са създадени в София и във Варна. Това означава, че там работят рекорден брой хора от началото на кризата. Около 222 000 души работят във Варна и над 670 000 души работят в столицата. Близо 1 000 000 души са работещите в тези две области на страната. Наблюдава се спад в някои от областите. Това важи за южния централен район на България, което е притеснително, тъй като в този район се предвиждаше възстановяването на пазара на труда в страната. Друга област, в която можем да кажем, че трайно се прилага позитивна тенденция е област Велико Търново, където вече работят над 100 000 души и тази цифра се задържа от няколко тримесечия насам. Това е действително много силна тенденция за областта особено предвид факта, че това е населението там е намаляващо. Може да се каже, че в момента областта е лидер на пазара на труда в северна централна България. Това беше роля, която доскоро изпълняваше област Русе.
-В столицата традиционно има най-голяма заетост на хората. Какъв е делът на заетите в София, спряно другите области на страната?
Явор Алексиев: Столицата вече 10-то поредно тримесечие създава работни места. 670 000 души работят в София, спрямо 3 000 000 души в цялата страна т.е. между 15-20% от хората работят в столицата. Ако отнесем данните към тези в областите около София-град - Благоевград, Перник, Кюстендил и София-област, прави впечатление, че все повече хора от югозападната част на страната работят в столицата. Преди кризата около 60-62% от всички заети в югозападния район на страната бяха в столицата, сега стойностите се доближават до 68%. Обикновено, когато София започва да се раздвижва икономически, това води след себе си до увеличение на заетостта в околните области. Сега обаче не са на лице признаци за прехвърляне на икономическа активност от София към околните области. Може би част от това е и в следствие на кризата в Гърция. Може би има и други фактори, които забавят този процес, но нашите прогнози бяха за едно по-бързо възстановяване на пазара на труда в София-област и в Перник, което за съжаление не се наблюдава на този етап, въпреки добрите данни за София.
-Какви са най-големите проблеми пред работодателите при наемането на хора?
Явор Алексиев:Все още икономическата и политическа ситуация остава несигурна, макар 2015 година да е доста по-спокойна от това, на което станахме свидетели през 2014 година и по-специално казуса КТБ. В момента българската икономика бавно се придвижва към максимума, който можем да очакваме като капацитет на очаквани работни места и заетост, без да се привлече външен капитал. Външният капитал ще позволи откриването на нови работни места. Това значи, че трябва да се привлекат чуждестранни инвестиции или да се проведат реформи, които да подобрят трайно бизнес средата и вече в дългосрочен план да дадат по-голям потенциал на евентуален ръст на БВП чрез предоставянето на пазара на труда на по-добри кадри. Визирам образователна реформа. Това са неща, които за да се материализират в някакви резултати, ще трябва да мине много време. В един по-краткосрочен план ще трябва и подобряване на бизнес средата. Опитите за привличане на чуждестранни инвестиции са много важни, тъй като нашата икономика има ограничен вътрешен ресурс. За да се задвижат допълнително и да бъдат стимулирани работодателите да инвестират в кадри, е необходимо да се привлекат инвестиции от чужбина./със съкращения/
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886