EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безработица във Виена? Неизвестни факти.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработица във Виена? Неизвестни факти.

mail14:45 | 18.09.2012прегледи 5020 коментарикоментари 0


Кармелита Денева, специален пратеник EconomyNews.bg във Виена
Безработните във Виена в края на август са били 95 хиляди, включително участниците в квалификационни курсове. През този период се разкриват значителен брой сезонни работни места и поради тази причина цифрата е малко по-висока в средногодишен план. Младежите под 25 години без работа представляват приблизително 1/3 от всички безработни. Усилията на виенската Служба по труда са насочени главно към тях. Австрия се различава от останалите европейски страни заради своята специална система за обезщетяване на безработните. Ето повече подробности в интервю за EconomyNews.bg на Винфрид Гьошл*, заместник ръководител на виенската Служба по труда.
Какъв е процентът на безработицата във Виена?
Равнището по национална оценка е 9%, а по европейски стандарти - 6%. За националните квоти се взимат предвид само наетите лица, а в международните изчисления - и самостоятелните предприемачи. В момента във Виена има около 110 хиляди безработни, включени в различни мероприятия за квалификация и преквалификация. Средногодишно безработните са 80-85 хиляди, като приблизително 25 хиляди се включват в образователни програми. Квотата за безработица се отнася само за действително безработните, които не са обхванати от тези програми. Лицата, участващи в различни курсове, са в отделна графа на статистиката за безработни.
Кои сфери са най-засегнати от безработицата?
Заетостта във Виена е преди всичко в областта на услугите. Това е характерно и за повечето големи градове - производството е изнесено в чужбина, главно Източна Европа, или в по-малки селища. Този процес започна преди около 10 години и доведе до намаляване на работните места в града. От друга страна, имаше много съкращения в държавния сектор. Службата по труда се опитва да реагира. За последните десетина години средствата за активна политика на заетост се увеличиха почти три пъти - от 120 млн. евро на 350-360 млн. евро. По този начин попречихме на безработицата да се покачва.
Какъв е профилът на безработните?
50% от регистрираните безработни са без квалификация. 1/3 от мигрантите във Виена са без работа, като повече от половината от тях са млади хора. За тази група са характерни ниското образование, културните и религиозни различия и незнанието на немски език.
Какъв е делът на младежката безработица като цяло?
13% е делът на безработните под 25 - годишна възраст. Ако се включат и участниците в квалификационни курсове, те са 35%. Последната цифра показва, че стимулите за младежите са много повече. Бюджетът за младите безработни е сравнително по-висок, отколкото за останалите групи. За 2011 г. 128 млн. евро бяха насочени за борба с младежката безработица от общ бюджет 328 млн. евро. Средно 4-5 хиляди млади хора посещават квалификационни курсове. В Австрия е традиция да се отдава голямо значение на младежката безработица и това е една от причините процентът на безработица сред тях да е толкова нисък.
Колко време може да се получава помощ за безработни и в какъв размер?
Обезщетение за безработица се изплаща средно между 6 месеца и една година. Критериите са различни. Например, колко време преди това лицето е било заето, на каква възраст е. Размерът на помощта представлява 60% от чистата заплата през последната година, в която лицето е работило.

Когато изтече срокът за получаване на обезщетение за безработни, Службата по труда изплаща социална помощ за крайно нуждаещи се. Тя също може да бъде ограничена със срок, но по принцип е безсрочна. Изисква се периодически да се подава заявление, за нейното продължаване. Размерът й е около 55% от последната чиста заплата. Когато се изчисляват доходите на конкретно лице, се взема предвид и дохода на съпруга/съпругата. Ако партньорът има добра заплата, такова обезщетение може и да бъде отказано. Тази помощ няма долна граница.

Обезщетението за безработица се плаща задължително, независимо от доходите на партньора и имуществото, докато социалната помощ за крайно нуждаещи се зависи от други критерии. Тази втора междинна социална помощ за крайно нуждаещи се е специфична за Австрия и Германия. Тя се изплаща от осигуровката за безработица, която лицето е плащало преди това, заедно с пенсионната и здравната.

От 2 години в Австрия се изплаща и минимално обезпечение. За разлика от предходната помощ, тази има долна граница - 700 евро. Има хора, които получават паралелно социална помощ за крайно нуждаещи се и минимално обезщетение, за да се добави сумата, необходима да покрие долната граница. Екзистенц минимумът, изчислен за Австрия, е в размер на 720 евро. Когато имаме семейство, това обезпечение зависи от няколко фактора - дали живеят в едно домакинство, какви са доходите на двамата, наличието на автомобил и др. Тази последна, трета помощ се изплаща от държавата.

Преди промяната преди две години нямаше законно определени граници и всяка провинция третираше различно въпроса за минималното обезщетение, но критериите вече са уеднаквени.

Безработните, които вече не получават обезщетение за безработица, продължават да са включени в нашата статистика. Статутът на безработен не е свързан с това дали са получавани парични помощи. Понятието безработен в Австрия означава трудоспособен, но без работно място.
Има ли специални програми във Виена против безработицата?
Много неща опитвахме, но в крайна сметка работим успешно по 4 програми. Първата представлява курсове за практическо обучение на ученици, прекъснали по-рано образованието си. Някои безработни започват в държавни учреждения за чирачество, но после могат да преминат към частни фирми. 10% от финансирането по тази програма се поема от Общината, а останалата част - от държавата в лицето на Службата по труда. Средствата идват от осигурителните вноски за безработица, а не от данъчни постъпления.
Втората програма е пряко свързана с предходната. На работодателите, наели проблематичен млад човек или изобщо безработен, се изплащат субсидии. Към същата стратегия спадат и субсидиите, предоставяни от Службата по труда, на социални фирми. Например, ресторанти, в които работят само безработни. Съществуват и обособени дружества без собствен капитал към Службата по труда, които представляват обикновени посреднически фирми за отдаване под наем на работна сила. Задачата им е прецизно да съберат данните на безработните, за да може при евентуално търсене от страна на частна компания, те да бъдат преразпределени. Всички разходи, които не се покриват от наемането на работна ръка, се поемат от Службата. Към социалните фирми се насочват дългосрочно безработни лица (между 1 и 3 години). Механизмът е такъв, че лицето, намерило работа чрез посредниците, обикновено не получава пълно възнаграждение. Идеята е временните трудови отношения така да се развият, че компанията да остави за постоянно този работник. Целта всъщност е дългосрочно безработните постепенно да се интегрират на трудовия пазар. Подготвителната фаза, свързана с тяхното обхващане, трае приблизително 4 седмици - проверява се какво е образованието, професионалната квалификация на дадено лице и дали има смисъл да се финансира неговото връщане на пазара на труда. Резултатите по тази стратегия през последните години са все по-добри. Годишно в нея участват 15 хиляди души. Половината от тези лица се назначават във фирми за лизинг на персонал. 50% от наетите по този начин трайно намират работа. Службата по труда следи няколко години развитието на тези работници.
На няколко пъти в разговора стана дума за различни квалификационни курсове, които Службата по труда организира. Разкажете повече за тях.
Всъщност това са третата и четвъртата ни програма. Няма безработен повече от 1 година, който да не е включен в някакъв курс. Преди 15 години около 30% от безработните не бяха обхванати от тези програми. Имаме условия – който не се съгласи да участва в квалификационен или преквалификационен курс, губи изплащането на помощи. Курсовете за обучение също имат една особеност. Безработният сам може да намери курс, който Службата по труда да плати. Съотношението е следното - ¾ от курсовете се организират от Службата, ¼ са индивидуални. 30 млн. евро се инвестират в индивидуално стимулиране. Службата по труда организира годишно 25 хиляди курса по немски език. Те са безплатни. В момента търсим изпълнители за провеждането на 18 хиляди езикови курса.
И петата програма представлява консултации. Консултирането се състои в две направления – преодоляване на лични проблеми (деца, дългове и др.) и интензивно подпомагане на лица, които не успяват да си намерят работа. Полагаме усилия за хората, които не могат да се квалифицират, търсим други начини за тяхната заетост.
Къде е ключът за постигането на добри резултати за заетостта?
Добър микс между много мероприятия и последователност. Преди 15 г. дългосрочно безработните, за които нищо не можеше да се направи, бяха 20 хиляди, а днес те са едва 281 души. Но когато една стратегия се докаже като ефективна, тя не може да бъде разширявана безкрайно. Трябва да има баланс между стимулирането на заетостта и квалификацията. Доброто образование и квалификация намаляват риска от безработица.
Колко е минималната работна заплата във Виена?
Зависи от бранша, но под 1000 евро бруто почти няма. (за нето трябва да се извади поне 25% дори при ниските заплати – бел.ред.) В тази категория на заплати не се плащат данъци, но се удържат суми за социално осигуряване. Средната заплата е около 2000 евро бруто. В Австрия заплати се изплащат 14 пъти годишно - допълнително за лятната ваканция и за Коледа. Допълнителните възнаграждения се изплащат в брутния размер и не се удържат осигуровки.

*Със съдействието на Виенската община.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg