EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Безпрецедентна сделка на Приста Ойл

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безпрецедентна сделка на Приста Ойл

mail12:10 | 09.05.2012прегледи 1445 коментарикоментари 0


Приста Ойл има нов миноритарен собственик. Asia Debt Management Capital, Hong Kong Ltd (ADM) в консорциум с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) придобиват 30%, които досега държеше американският инвестиционен фонд Gramercy Emerging Market Fund (GEMF).
Сделката
Прилага се иновативна инвестиционна структура от страна на ADM в Приста Ойл, която се състои от две части. Първо, инвестиция в капитала и замяна на досегашния миноритарен акционер GEMF. Второ, рефинасиране на получения заем с финансов инструмент, който е съобразен с паричния поток на компанията и на практика би намалил общата задлъжнялост на групата. ЕБВР ще участва при равни условия заедно с ADM в специално регистрираното за целта дружество, чрез което ще бъдат придобити 30% от капитала на холдинговото дружество на Приста Ойл в Холандия (Приста Ойл Груп). Същото дружество, създадено с инвестиционна цел, ще предостави средствата и за рефинансиране на дълга към GEMF. Сделката е частна, което не позволява разкриването на всички подробности по нея. Сумата за рефинансиране на дълга и дела на Gramercy е 48 млн. евро, съобщи Христо Савчев, член на Управителния съвет на Приста ойл.

Сделката има и трети компонент – инвестиционен заем за растеж (проектно финансиране), който се предоставя от ЕБВР по силата на отделно споразумение, синхронизирано с параметрите на основната сделка. Инвестиционния кредит от ЕБВР е до 12 млн. евро в срок от 7 години. Този заем подкрепя финансово петгодишния бизнес план на Компанията за периода 2012-2016 г., който предвижда няколко нови инициативи за растеж в региона и засилване на присъствието на Приста Ойл в бързорастящия пазар на Турция.
Какво ще се промени в Приста Ойл?
Предстои юридическо преструктуриране на Приста Ойл Груп. Монбат АД ще се отдели от Приста Ойл Холдинг ЕАД в самостоятелен под-холдинг. В рамките на Приста Ойл Груп ще се обособят и консолидират в отделни под-холдингови структури трите основни бизнеси на групата. Prista Holdings B.V. ще консолидира всички компании, свързани с производството на смазочни масла; Monbat Holdings B.V. ще консолидира компаниите от акумулаторното и рециклиращо производство, а Staroil
B.V. ще консолидира компаниите, свързани с доставката на базови масла, както и управлението на терминалите за базови масла собственост на Групата.
Подобно преструктуриране ще позволи по-ефективно управление и финансова отчетност на трите бизнес единици, предвид специфичните особености на всяка една от тях.
Приста Ойл Груп продължава да бележи ръст в продажбите, като за 2011 г., по предварителни данни, те нарастват до 375 млн. евро, спрямо 289 млн. евро и 172 млн. евро съответно през 2010 и 2009 г.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg