EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безплатен електробус в София по линия 11

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безплатен електробус в София по линия 11

mail06:50 | 21.10.2013прегледи 3196 коментарикоментари 0


„Зелен автобус” тръгва пилотно в София, съобщи пресцентърът на Столична община. За това се договориха на среща кметът на Столичната община Фандъкова с представители на фирма Chariot Motors Ltd. Столична община няма да заплаща за ползването на екоавтобуса. Електробусът тръгва в началото на следващата година по тролейбусна линия 11, която свързва кв. Дружба 1 със Сточна гара и минава през ключови места като зала Арена Армеец, хотел Плиска, Орлов мост, Софийския университет, Паметника Левски. Превозното средство е на фирма Chariot Motors Ltd, а ултракондензаторите, които на практика заместват познатите батерии, са произведени от шанхайска фирма „Аоуей” по оригинална и патентована тяхна технология. На практика това е първият елекробус с ултракондензатор, който ще се движи в европейски град. В момента превозни средства на фирмата се движат в Ню Йорк. Превозни средства с ултракондензатори са в експлоатация в Шанхай вече 7 години. Електробусът ще се движи тестово в рамките на година, за да се видят неговите показатели при различни климатични условия и при различни натоварвания. Фирмата ще обезпечи за своя сметка непрекъснато съдействие на базиран в София сервизен инженер, който да отговаря за поддръжката. Бизнес-планът на Chariot Motors Ltd включва създаване на предприятие в България за сглобяване на електробуси.

Какво стана със завода в Брезник?

EconomyNews.bg вече писа за новостроящ се завод на електрически автобуси на китайската компания Build Your Dreams (BYD) в Брезник. Преди близо година големият производител на акумулаторни батерии BYD, в която акционер е варненската "Булминерал", обявиха плановете си. „Заводът имаше първоначално разрешение за металообработване, но сега е необходимо да бъде променено на завод за сглобяване на електроавтобуси и електроавтомобили. Доколкото знам, от китайска страна има уточняващи документи по технологията, които трябва да бъдат легализирани и съобразени с европейските законодателства. Документите все още се окомплектоват и не са пристигнали при нас в общината. Очаква се това да стане в най-скоро време”, каза специално за EN.bg през месец март тази година кметът на Брезник Васил Узунов.
Според по-актуална информация първата тестова бройка на електробус е готова и изпратена за проверка в Холандия, където се намира европейският офис на китайската компания. В процес на промяна е и европейският сертификат М3, в който Брезник ще бъде включен като място на производство. В момента в предприятието работят около 20 души, но заводът не е започнал нормална работа.

Още една китайска следа в София

В Столична община бяха отворени ценовите предложения на участниците в откритата процедура доставка на нови газови съчленени автобуси. Бяха оповестени и общите точки на участниците, събрани по критерии като - 1.Енергийни и емисионни разходи за целия експлоатационен живот на предлаганите автобуси; 2.Гаранционни условия на предлаганите автобуси и 3. Техническа характеристика на предлаганите автобуси.

Общите точки по описаните критерии са:

І. MAN Truck&Bus: Общо - 31.25 т.

ІІ. Zhen Gzhon Jotong Bus: Общо - 29.92 т.

Предложените цени на участниците са както следва:
І. MAN Truck&Bus:
- Обща цена на договора, без вкл. ДДС - 66 553 050, 76 лв.

ІІ. Zhen Gzhon Jotong Bus:
- Обща цена на договора, без вкл. ДДС - 76 021 241.00 лв.

Избраният изпълнител трябва да бъде обявен през следващите седмици, след което започва да тече и двуседмичен срок за обжалване, преди да бъде подписан договорът.
 

Снимка: Столична община


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg