EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без тютюн ще се обезлюдят цели райони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без тютюн ще се обезлюдят цели райони

mail12:00 | 19.10.2012прегледи 661 коментарикоментари 0


Пеню Николов, БТА
Кампанията за прибирането на тютюна в страната вече приключи. В началото на ноември трябва да започне изкупната кампания. През последните две години изкупните цени на тютюна са се увеличавали средно на година с около 10%, показва статистиката на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, уточниха от там. Прогнозите и на търговци, и на производители са тази година добивите да бъдат между 30 до 50% по-ниски от миналогодишните, но продукцията да се продава между 10 и 15% по-скъпо заради високото качество. В България тютюнопроизводството е основна заетост в много селски, планински и полупланински райони на страната, където има ограничени икономически алтернативи. Около 70% от произвеждания тютюн в страната е ориенталски. Няма друга култура, която може да компенсира това, което се печели от един декар тютюн, той е безалтернативен от гледна точка на икономическото положение и традициите на тези хора.
Около 240 000 души, заети с производство на тютюн в България, могат да останат без препитание, ако се приемат промените в евродирективата за тютюневите изделия, с които да се забрани производството на ориенталски тютюни в ЕС, изразяват безпокойство от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България. Тяхната тревога е, че е застрашена "устойчивостта на цял земеделски икономически сектор и заетостта на хората, които зависят от тютюнопроизводството".
Отглеждането на тютюн в България може да бъде преустановено с цената на огромни компенсации от ЕС, защото има опасност да се обезлюдят цели райони, коментира Цветан Филев - председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България. Проблемите не може да продължават безкрайно, затова борбата ни е за новата обща селскостопанска политика от 2014 до 2020 година българските тютюнопроизводители да получават достойни европейски директни плащания, отбеляза той.
Засега има уверения от МЗХ на базата на разговори в ЕС, че подготвяната промяна на директивата за тютюневите изделия няма да засегне влагането на ориенталски тютюни в цигарите, каза Филев. Асоциацията е изпратила писма със становището на българските тютюнопроизводители до много институции и политици. Този въпрос ще се постави отново на конгреса на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите, който започва днес в Будапеща, както и на предстоящ висш форум на Световната здравна организация, заяви Филев.
В 90% от общините от планински тип се отглежда ориенталски тютюн, а обезлюдяването е един от сериозните проблеми за тези райони. Няма и възможности за алтернативни производства. Националната асоциация на тютюнопроизводителите активно работи за преориентиране на производството и в районите на Пловдив, Плевен, Стара Загора, където вече изцяло са преминали към отглеждане на други култури. Но в някои погранични райони като Кърджали, Хасково, Благоевград поради плитките и наклонени почви не може да се въведе алтернативно производство. Такъв проблем съществува и в Североизточна България, защото голяма част от тютюнопроизводителите са малоимотни. Въпросът за обезлюдяването стои и пред общините в Североизточна България и категорично бе поставен от кметовете на Тутраканската и Главинишката общини на Силистренска област Димитър Стефанов и Хюсеин Хамди на проведените семинари от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Хюсеин Хамди смята, че производството на тютюн е от съществено значение за малоимотните граждани.
Не случайно Асоциацията за развитие на планинските общини в Република България е приела декларация в подкрепа на тютюнопроизводителите и за запазване на производството на ориенталски тютюн. "Ние трябва да запазим тютюнопроизводството и ако трябва да не пушим, да не пушим, ще пушат други за нас", казва на журналистите на доста добър български език Михали Папанастасиу - изпълнителен директор на фирма "Лийв Табако А. Михайлидис" АД, дошъл в Силистренско на среща с тютюнопроизводители преди започването на кампанията за  изкупуване на тютюна от новата реколта. Той подкрепя българските производители.
"Смятам, че промяната няма да мине, защото се отнася за много хора - ориенталски тютюни може да има навсякъде, но качеството в България, Гърция Турция Албания, Македония го няма никъде", подчертава Михали Папанастасиу. А с шеговита реплика за пушенето допълва обясненията си за разширяващите се пазари - в Азия, например.
Красимира Недева - прокурист на дружеството "Първомай БТ" също е скептична за промените в евродирективата. Тя не вижда алтернатива на ориенталския тютюн.
Смятаме, че предвижданите мерки не само няма да намалят тютюнопушенето, но българските производители ще станат жертва на двете големи лобита в тютюнопроизводството - Американ бленд и Вирджиния бленд, заявява министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той отбелязва, че България е на първо място като производител на ориенталски тютюн, не само в ЕС, но и в света, но това е свързано с икономически, социални и демографски проблеми.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158